Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről | Blancco
Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről
Adattörlés a merevlemezekről
6 tény, amit jó, ha tudsz a céges adatokról
2017-01-24
Blancco Mobile Security
Ha fontos a telefonod biztonsága
2017-02-22
Adattörlés a merevlemezekről
6 tény, amit jó, ha tudsz a céges adatokról
2017-01-24
Blancco Mobile Security
Ha fontos a telefonod biztonsága
2017-02-22
Összes bejegyzés

Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről

SSD meghajtók törlése

 

A számítógép feltalálása óta próbálnak a mérnökök újabb és újabb innovatív adattárolási megoldásokat megalkotni. A hagyományos merevlemezek már az 1950-es években feltűntek a piacon, de még napjainkban is népszerűek. Az SSD technológia a 2000-es évek végén került előtérbe, a kis súlyú és méretű notebookok megjelenésével. Ez a gyorsabb, hatékonyabb tárolási technológia rendelkezik azonban néhány sajátossággal az adattörlés szempontjából.

Az előrejelzések szerint az SSD meghajtók piaca 2022-re 230 milliárd dolláros üzletté válik, ugyanakkor a technológia még új, és bizonyos tekintetben még tökéletesítésre szorul. Az SSD meghajtók többféle interfésszel érhetőek el, a legnépszerűbbek ezek közül a PCIe, az NVMe és a SATA.

  • A PCIe meghajtók megfelelőek alkalmazások gyorsítótárazására, és népszerűek a videóalkalmazások kezelésében.
  • Az NVMe meghajtók a jobb hardveres csatolófelületükről, a rövidebb adatszállítási útjukról és az egyszerűsített adatkapcsolatukról ismertek.
  • A SATA meghajtók nagy tárolókapacitásuk és elérhető áruk miatt népszerűek, ráadásul a kompatibilis SATA csatolófelület megkönnyíti a hagyományos HDD-ről történő átváltást.

Általánosságban az SSD meghajtók jóval gyorsabbak, mint a HDD meghajtók. Rövidebb a válaszidejük, gyorsabb az olvasás és az írás, másodpercenként több művelet hajtható végre. Emellett kevesebbet fogyasztanak, kisebb a tömegük és tartósabbak is. Az áruk még mindig magas, ugyanakkor nagyon sokat csökkent az elmúlt években. Így egy 128 GB-os meghajtót ma 15 és 20 ezer forint között megvásárolhatunk.

Adatok kezelése SDD meghajtókon

A HDD lemezekkel ellentétben az SSD nem egy forgó lemezen tárolja az adatokat, hanem flash memóriában. Ez kihat az adatok megsemmisítésre is, és okoz néhány kellemetlen problémát, ha egy SSD meghajtóról úgy szeretnénk törölni az adatokat, hogy azok soha többet ne legyenek helyreállíthatóak.

  1. A mágneses megsemmisítés (degaussing) nem jöhet szóba adathordozó-megsemmisítési módszerként, mivel nem hat az SSD meghajtókra.
  1. A merevlemez-alapú titkosítás biztonsági kulcsainak törlése nem oldja meg az adatok törlését, mivel az SSD-gyártók különböző megoldásokat alkalmaznak, és így a kulcs törlése után is maradhatnak adatok a lemezeken.
  1. A fizikai megsemmisítés ideális eljárás az SSD meghajtók végleges megsemmisítésére. Ugyanakkor gondoskodni kell arról, hogy minden egyes memóriachip megsemmisítésre kerüljön, ami az SSD meghajtók rendkívül apró darabokra történő felaprítását jelenti. Erre csak az olyan prémium megsemmisítő berendezések képesek, mint a NATO-minősített MAXXeGUARD. A fizikai megsemmisítés ugyanakkor véglegesen használhatatlanná teszi az egyébként jelentős piaci értékkel rendelkező meghajtókat.
  1. A HDD lemezek törlésére használt felülírási algoritmusok az SSD lemezeket akár tönkre is tehetik, mivel olyan írási műveleteket kényszerítenek ki a lemezen, amelyeket az SSD technológia rosszul tolerál.
  1. Végül problémák vannak a töredezettségmentesítés használatával is. A hagyományos merevlemezeken lefuttatott töredezettségmentesítés a legtöbbször megnöveli a HDD teljesítményét. Azonban ez a technika nem hatékony az SSD meghajtók esetében, és akár súlyos károkat is okozhat a meghajtókban. Ezért a különböző, előre telepített töredezettségmentesítő szoftvereket nem szabad használni az SSD meghajtókon.

A különböző lemezkezelési módszereknek tehát fejlődniük kell meg, hogy megfeleljenek a SDD-korszak kihívásainak. Nem szabad elfelejteni, hogy ha nincs független igazolás arra, hogy az SSD meghajtóról minden adatot véglegesen töröltünk, az előre telepített törlőeszközöket nem tanácsos használni.

Az SSD meghajtók biztonságos fertőtlenítése

A biztos, minősített adattörlés a meghajtók teljes területének felülírásával történik, melynek során olyan algoritmust kell használni, amely egyrészt nem károsítja az SSD meghajtókat, másrészt pedig visszakövethetetlen módon, véglegesen törli az adatokat, és ezzel fertőtleníti az adathordozót.

Ez az egyetlen módja az SSD meghajtók helyes leselejtezésének, ha meg szeretnénk őrizni a meghajtók értékeit. A leselejtezés mellett adattörlésre van még szükség olyankor is, ha a meghajtó (vagy a notebook) szervizbe kerül, a cégen belül munkatársat vált, vagy akár olyankor is, ha a notebook vírussal fertőződik meg, és biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a meghajtó új életet fog kezdeni a tisztítás után.

A biztonságos SSD-törlés felülírja a meghajtók teljes területét, beleértve a gyártó által elrejtett, úgynevezett over-provisoned (OP) területet, amely jellemzően a lemez kapacitásának 7 százalékát teszi ki (illetve akár 28 százalékát vállalati környezetben).

Mivel az SSD technológia viszonylag új, amikor SSD-törlési megoldást keresünk, fel kell tennünk a gyártóra vonatkozóan néhány kérdést:

  • Van-e a törlési megoldás gyártójának kifejezetten az SSD meghajtókra kialakított törlési algoritmusa?
  • Támogatja-e a gyártó az SSD meghajtók különböző típusait?
  • Az eljárás során törlésre kerül-e az SSD firmware-je?
  • Ellenőrzi és eltávolítja-e a gyártó az SSD BIOS Freez Lock önvédelmi mechanizmusát, ami szükséges a törléshez?
  • A gyártó az adathordozók milyen széles körét támogatja (beleértve a mobiltelefonokat, a hagyományos lemezeket és a virtuális környezeteket is)?
  • A gyártó a törlésről kiállít-e hitelesített jegyzőkönyvet?

A Blancco esetében ezekre a kérdésekre természetesen mind igennel válaszolhatunk. Amennyiben többet szeretne tudni a Blancco szabadalmaztatott SSD-törlési algoritmusáról, töltse le angol nyelvű ismertetőnket.

Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.