6 tény, amit jó, ha tudsz a céges adatokról | Blancco
6 tény, amit jó, ha tudsz a céges adatokról
A kínai androidos trójai napi félmillió dollárt kaszál
2016-07-05
SSD meghajtók törlése
Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről
2017-01-30
A kínai androidos trójai napi félmillió dollárt kaszál
2016-07-05
SSD meghajtók törlése
Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről
2017-01-30
Összes bejegyzés

6 tény, amit jó, ha tudsz a céges adatokról

Adattörlés a merevlemezekről

 

Van, aki azt mondja, 2016 és 2017 annyi új adatot termel, mely meghaladja az emberiség eddig írott történelmének adatát. És igaza is lehet, főként, hogy senki sem tudja ellenőrizni. A gyors technológiai változások miatt a felhasználók elég gyakran cserélik adatokkal tömött eszközeiket. A rajtuk tárolt adatokra azonban nagyon kevesen figyelnek. Összeállításunkban hat, az adatokkal kapcsolatos tényre igyekszünk felhívni a figyelmet.

Ha nem látod az adatot, azt nem azt jelenti, hogy nincs ott

Gyakori tévhit, hogy ha nem találod vagy nem látod az adatot a merevlemezen, akkor az nincs is ott. A törölt fájlok azonban nem tűnnek el az éterbe. Mikor adatot törlünk merevlemezről, csupán az adatra mutató hivatkozást tüntetjük el. Hogy egy könyvtári hasonlattal éljünk, attól, hogy a könyv adatlapját kidobjuk, a könyv még nem tűnik el.

Hogyan lehetünk száz százalékban biztosak abban, hogy az adat, illetve az adatra mutató hivatkozás is eltűnik az adathordozóról? Vegyünk igénybe szakszerű, biztonságos adattörlési szolgáltatást, és így garantáltan véglegesen eltüntetünk minden adatot.

Merevlemez formázás nem egyenlő törlés

Hamar eljön az idő a vállalat életében, mikor új számítógépet kell beszerezzenek, a régit pedig kidobják. A merevlemezre nem sokan figyelnek, a BT és a Sims Recycling Solutions közös tanulmánya szerint azonban az újrahasznosított merevlemezek 34 százalékán szenzitív adatokat találhatunk.

A merevlemezeket három módon lehet formázni: low level, quick, és full (alacsony szintű, gyors és teljes) – mindhárom különböző módon működik. A low level formázás időigényes, kevésbé használt folyamat, és elméletileg gyári állapotba állítja vissza az adathordozót. A gyors formázás új metaadatokat készít, a régi adatokat viszont nem törli ki. Azok ott maradnak a merevlemezen, erre szakosodott cégnek kis erőfeszítésébe kerül újra kinyerni a régi adatokat. A full (teljes) formázás is törli az adatokat, és a merevlemez hibáit is megkeresi, megjelöli.

A céges adatszabályzat épp olyan fontos, mint a szakszerű adattörlés

Az adatszivárgás veszélye nem függ a cég méretétől, a kis és nagy vállalkozást egyaránt érintheti. A céges adatkezelési szabályzat segíthet ennek megelőzésében. Például kötelezővé teheti az adattitkosítás használatát. Pontosan szabályozhatja, hogy az alkalmazott saját tulajdonú elektronikai eszközét hogyan használhat vállalati környezetben. Leírja, mi történik a saját eszközön tárolt adatokkal, miután az alkalmazott kilép a cégtől. Adatvédelmi biztost kell kinevezni annak érdekében, hogy a szabályzatban leírtakat be is tartsák.

Gépcseréhez kérjünk szakértői segítséget

Nagyon sok vállalkozás külső szakértő céget kér fel régi IT eszközeinek újra hasznosításához, ezzel időt és pénzt takarítva meg. Az erre a feladatra megfelelő cég kiválasztásakor vegyük figyelembe adatkezelési módszereit is: milyen adattörlési, adatmegsemmisítési technikát használ az adott cég, mielőtt tovább értékesíti a hardvereket? Ha nem adja el ezeket újra, akkor hogyan semmisíti meg az adott hardvert, mi történik a rajtuk lévő adatokkal?

A Blancco saját kutatása ijesztő adatokat mutat ezen a téren. A cég szakértői online piacterekről vásároltak 120 használt merevlemezt és mobil eszközöket. A használt merevlemezek 48 százalékán találtak felhasználható adatot. A mobileszközök 40 százaléka pedig több ezer email üzenetet, SMS-t, azonnali üzenetet, híváslistát, fotókat és videókat tartalmazott.

A cégen belüli eszközök is veszélyben vannak

Attól, hogy egy adott IT eszköz a cégen belül van, még mindig nincs teljes biztonságban. Gyakori, hogy az eszközök egyik alkalmazottól a másikhoz kerülnek, ekkor is érdemes átvizsgálni, milyen adatokhoz férhet hozzá az új tulajdonos.  A felsővezető korlát nélküli adathozzáférése nem biztos, hogy vonatkozik a középvezetőre is. Az adatokra, a készülékek titkosítására – főleg a könnyen hordozható, mobileszközök esetében – figyelni kell. Hiszen évente több millió eszközt lopnak el, hagynak el szerte a világban.

Ha vigyázol adataidra, akkor nyugodtan alszol

A mi felelősségünk adatainkra vigyázni. A mai adat vezérelt világban nem ritka, hogy egy cég értéke adataiban rejlik. Ha azok kikerülnek a cégtől idegen kézbe, konkurenciához, netán eltűnnek, az komoly üzleti problémát jelent. A munkatársakban is tudatosítani kell, az adatoknak köszönhetően van munkahelyük, sajátjukként vigyázzanak rájuk.

6 tény, amit jó, ha tudsz a céges adatokról
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.