5 hiba az SSD meghajtók törlése során, amiket jobb elkerülni | Blancco
5 hiba az SSD meghajtók törlése során, amiket jobb elkerülni
A törölt fájlok tényleg megsemmisülnek?
2022-07-06
A titkosított SSD meghajtók biztonságos törlése
2023-08-14
A törölt fájlok tényleg megsemmisülnek?
2022-07-06
A titkosított SSD meghajtók biztonságos törlése
2023-08-14
Összes bejegyzés

5 hiba az SSD meghajtók törlése során, amiket jobb elkerülni

A szilárdtest-meghajtók (SSD-k) az elmúlt években a mobilok és számítógépek fő tárolási technológiájává váltak, selejtezésük azonban figyelmet igényel – ha nem megfelelően töröljük őket, az adataink biztonságát kockáztatjuk. 

Az SSD-k számos előnnyel rendelkeznek: gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek, kevésbé valószínű, hogy meghibásodnak és hatékonyak energiahasználati szempontból is. Mivel beszerzési áruk is csökkent, mára széles körben elterjedtek, ugyanakkor van néhány fontos szempont, amelyekre a selejtezésük során érdemes odafigyelni.

Az 5 gyakori hiba

Fájlok és mappák törlése, formázás és gyári beállítások visszaállítása: az SSD-k törlése a hagyományos törlési vagy formázási módszerrel veszélyes lehet, mivel ezek a módszerek csak az adatokra mutató „linkeket” (indexelést) törlik, nem pedig magukat az adatokat. Egy ingyenes helyreállító (recovery) szoftver jó eséllyel képes helyreállítani a törölt mappákat és fájlokat, vagy a gyorsformázott SSD teljes tartalmát. 

Partíció vagy kötet törlése SSD-n: egy másik gyakran elkövetett hiba az SSD-n lévő partíció vagy kötet törlése, hogy megszabaduljunk az azon tárolt adatoktól. Számos professzionális eszköz létezik azonban, amelyek könnyen visszaállíthatják az elveszett partíciókat, ami rendkívül megbízhatatlanná teszi ezt a technikát.

A natív törlési parancs használata: egyes SSD-k beépített törlési paranccsal rendelkeznek, amely felülírja a teljes SSD-t.  Általában azonban nehéz bizonyítani, hogy az adatok véglegesen törlődnek a rejtett szektorokból, tekintettel arra, hogy nincs bizonyíték a megsemmisülésre. Ráadásul ezt a funkciót csak bizonyos gyártók biztosítják, és a natív törlési parancsból hiányzik az átláthatóság, nincs mód az adatok törlésének ellenőrzésére. 

Ingyenes szoftver használata az SSD-k törlésére: az egyik gyakori hiba, amelyet az emberek elkövetnek az SSD lemezek törlése során, hogy olyan szabadon elérhető szoftvert használnak, amelyet hagyományos meghajtók, és nem SSD-k törlésére terveztek. Ezek a szoftverek általában nem készítenek jegyzőkönyvet, és nem biztos, hogy támogatják a megfelelő törlési algoritmus használatát. 

Több menetes felülírás használata: az SSD-k írási ciklusai korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért; többszöri felülírásuk olyan algoritmusokkal, mint a DoD-3-pass vagy DoD-7-pass, befolyásolja az adathordozó élettartamát, és nem ajánlott az SSD-meghajtók törléséhez. A NIST SP 800-88 Rev 1 szerint az SSD-k törlésének két elfogadható módja a NIST Clear és a NIST Purge; emellett a kriptográfiai törlés a titkosítást támogató SSD-ken is használható. 

A megfelelő adattörlő szoftver

A megfelelő adattörlő szoftver támogatja a modern törlési algoritmusokat (például NIST Clear és NIST Purge), és a törlés folyamatáról dokumentációt (jegyzőkönyvet) készít, amelyben feltünteti a törlés részleteit és eredményét. A Blancco Driver Eraser emellett a törlés eredményét és folyamatát ellenőrzi úgy, hogy a folyamat végén mintát vesz a lemez különböző területeiről, a Blancco Management Console pedig garantálja a jegyzőkönyv eredetiségét úgy, hogy hitelesíti annak elektronikus aláírását. 

Az adathordozók törlésének jegyzőkönyvezése jogszabályi kötelezettség, erről bővebben útmutatónkban olvashat.

Ha tetszett a cikk:

Érdeklik a hasonló hírek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

5 hiba az SSD meghajtók törlése során, amiket jobb elkerülni
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.