Ha fontos a telefonod biztonsága | Blancco
SSD meghajtók törlése
Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről
2017-01-30
Ezek a legrosszabb mobiltelefonok
2017-04-03
SSD meghajtók törlése
Ezt kell tudni az SSD meghajtók törléséről
2017-01-30
Ezek a legrosszabb mobiltelefonok
2017-04-03
Összes bejegyzés

Ha fontos a telefonod biztonsága

Blancco Mobile Security

 

Telefonunk biztonságát az üzenetek küldésére használt alkalmazásokkal növelhetjük, egy sereg titkosítva kommunikáló üzenetküldő alkalmazás közül választhatunk. A mobiltelefon adatait csak felülírva tudjuk véglegesen és biztonságosan eltüntetni telefonunkról.

A sokat sztárolt és népszerű WhatsApp alkalmazásban sajnos csalódnunk kellett: az egymilliárd ember által használt app segítségével küldött üzenetek nem minden esetben őrzik meg titkosságukat. A Guardian cikke szerint egy beépített hátsó ajtón keresztül a WhatsApp üzenetek elfoghatók.

A titkosítás a harc fele

Azonban nem csak a WhatsApp titkosítja üzeneteinket és nyújt biztonságos kommunikációt. A tech világ kedvence a Signal, mely teljesen törli az üzeneteket. Edward Snowden a Telegraph-ot javasolja, az alkalmazás privát üzenetküldő funkciójával tarol. De ott van a Koolspan vagy a VaporStream is, mely biztonságos üzenetküldést ígér.

Ezek az alkalmazások az üzenetek titkosításával vívták ki felhasználóik bizalmát. A titkosítás viszont a harcnak csupán a fele. A hekkerer és titkosszolgálati ügynökségek szívesebben támadják a felhasználók készülékét. Sajnos, a legtöbb végpont kétségbeejtően védtelen.

Az elpárolgó üzenetek

A személyes találkozókat azért kedvelik az emberek, mert az ott megbeszélteknek nem marad nyoma, csak az érintettek memóriájában. Elpárolgó üzenetekkel a Signal is kísérletezik: az alkalmazást be lehet állítani, hogy adott idő után törölje a szöveges üzeneteket. A VaporStream képekben rejti el az üzeneteket, így a számítógép nehezen vagy egyáltalán nem képes felismerni, hogy szövegről van szó.

A törlés is legyen biztonságos

A titkosításból azonban az üzenetek, fájlok, képek biztonságos törlése hiányzik. Az nem elég, hogy simán kitöröljük az adatokat vagy a gyári állapotot állítjuk vissza – főleg az Android készülékeken nem. Ha tényleg meg szeretnénk szabadulni a régi adatoktól, a biztonságos adattörlés az egyetlen járható út. A mobiltelefon adatait nem elég törölni, többször felül kell írni őket véletlenszerű 0-sal vagy 1-sel. A biztonságos adattörlési folyamatról tanúsítványt is kaphatunk – ilyen állapotban nyugodt lélekkel adhatjuk el vagy tovább készülékünket.

 

Ha fontos a telefonod biztonsága
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.