Töröljünk vagy daráljunk?
Titkosítási sérülékenység 100 millió Samsung telefonon
2022-03-18
ADISA tanúsítványt kapott a Blancco SSD&Mobile Erasure megoldása
2022-06-28
Titkosítási sérülékenység 100 millió Samsung telefonon
2022-03-18
ADISA tanúsítványt kapott a Blancco SSD&Mobile Erasure megoldása
2022-06-28
Összes bejegyzés

Töröljünk vagy daráljunk?

A kormányzati szervek milliárdokat költenek az érzékeny adatok elpusztítására és a hardverek cseréjére. A Blancco kutatása szerint a legtöbb kormányzati szervezet minden SSD-t fizikailag elpusztít, védve az érzékeny adatokat. Az alternatívát a minősített adattörlés jelentené.

A kormányzati szervezetek több millió dollárt spórolhatnának, ha újrahasznosítanák az SSD-ket ahelyett, hogy leselejtezéskor fizikailag tönkretennék azokat. Ez a javaslata a Blancco legfrissebb kutatásának, amely erről a linkről letölthető.

Milliárdok repülnek ki az ablakon

A kutatásban 596 kormányzati IT-vezetőt kérdeztek meg, kilenc országból. Az eredmények szerint a kormányzati és közigazgatási szektorban tevékenykedő szervezetek évente 17 millió dollárt (5,7 milliárd forint) költenek az SSD-k fizika megsemmisítésére. A költségek itt még nem állnak meg, hiszen a szétrombolt SSD-ket helyettesíteni is kell, minderre további 40 millió dollárt (13,5 milliárd forint) költenek, ami a teljes költséget 57 millió (19,3 milliárd forint) dollárra tornássza fel.

Nézzük a hozzánk kulturálisan legközelebb lévő ország, Németország adatait: ott éves szinten átlagban 1748 darab SSD-t semmisítenek meg a kormányzati szervezetek. Egy SSD megsemmisítési költsége 20 dollár (6795 forint) körül alakul, így egy szervezet összesen 34960 dollárt (11,8 millió forint) költ erre. Új SSD-ket éves szinten átlagosan 66857 (22,7 millió forint) dollárért vásárol egy német szervezet. Az összes német szervezet átlagosan 7 millió dollárt (2,3 milliárd forint) ad ki az adathordozók sokszor szükségtelen megsemmisítésére és cseréjére.

Akkor is megsemmisítenek, ha nem kell

A válaszadók szerint az adathordozók fizikai megsemmisítését a törvény írja elő, ha az érzékeny vagy titkos adatokat tartalmaz. A biztonság kedvéért azonban minden adathordozót megsemmisítenek, nem vizsgálják azok tartalmát.

A kutatásból kiderül, hogy a kormányzati szervezetek nemcsak az adathordozók fizikai megsemmisítését használják adataik védelmére, a szervezetek közel fele szoftver alapú, minősített adattörlést használ erre a célra. Így az SSD-ket később újból tudták használni, ezzel is megvédve a környezetet.

A szoftveres, tanúsított adattörlést választó szervezetek 55 százaléka házon belül végezte el ezt a tevékenységet, 45 százalékuk viszont egy külső helyszínre utaztatta az adathordozókat megsemmisítés előtt. Egyedül csak a fizikai megsemmisítést a válaszadók 60 százaléka használta.

Csökkenthetnénk a környezeti terhelést

A Blancco szakértői úgy vélik, az SSD-k szükségtelen fizikai megsemmisítése megnöveli az egyébként is megszorításokkal működő állami szervezetek IT költségeit. Emellett szükségtelenül megterheli környezetünket, amikor bolygónk védelmére is gondolni kellene. Az SSD fizikai megsemmisítésével lecsökken az IT eszközök élettartama, hiszen azok újrahasznosítása ellehetetlenül. Amikor a minősített és szoftveres adattörlést választja a szervezet, akkor csökkenti a környezeti terhelést és megnöveli az IT eszközök élettartamát.

Érdekes egyébként, hogy szinte az összes kutatásban szereplő szervezet (93 százalék) jelezte, hogy rendelkeznek újrahasznosítási tervekkel, ami azt IT eszközöket illeti, de csupán 21 százalékuk alkalmazza ezt a mindennapokban.

Ha tetszett a cikk:

Érdeklik a hasonló hírek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Töröljünk vagy daráljunk?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.