Törölni kell az ügyvédek mobilját | Blancco
Nincsenek felkészülve a vállalatok az EU új adatvédelmi rendeletére
2016-02-15
Biztonsági kockázatok gátolják a BYOD terjedését
2016-04-16
Nincsenek felkészülve a vállalatok az EU új adatvédelmi rendeletére
2016-02-15
Biztonsági kockázatok gátolják a BYOD terjedését
2016-04-16
Összes bejegyzés

Törölni kell az ügyvédek mobilját

Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d

Megfelelő adattörlés után kellene leselejteznie régi számítógépeiket és használt okostelefonjaikat a magyar ügyvédi irodáknak. A kamara most kiadott ajánlása erre és több más fontos információbiztonsági kérdésre is felhívja a figyelmet.

Az ügyvédeket és az ügyvédi irodák alkalmazottait törvény kötelezi a titoktartásra. Ez a kötelezettség kiterjed azokra a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó cégekre is, melyek vállalják, hogy az információkat tartalmazó számítógépeket és okostelefonokat üzemeltetik. A technológia fejlődésével párhuzamosan azonban egyre nehezebb megőrizni a titkokat, így mára az első számú veszélyforrássá az vált, hogy a bizalmas információkhoz valamilyen technológiai hiba vagy mulasztás miatt fér hozzá illetéktelen személy.

mobiltorles-1

A Magyar Ügyvédi Kamara ezért útmutatót adott ki az információbiztonság javításához, melyet nemcsak az ügyvédeknek és az ügyvédi irodák munkatársainak, de minden kis- és középvállalkozás vezetőjének érdemes áttanulmányoznia.

A legfontosabb szabályok

A megfelelő biztonság megteremtéséhez az első lépés az információs vagyonleltár elkészítése, majd osztályozni szükséges a különböző elemeket. Ezután végig kell gondolni, hogy milyen tipikus veszélyek fenyegetik az egyes információs vagyontárgyakat, és mekkora anyagi kárral, időbeli kieséssel és presztízsveszteséggel járna azok megsérülése. Emellett az ajánlás konkrét IT biztonsági intézkedéseket is javasol, melyek közül a legalapvetőbbek:

1. A nyílt vezeték nélküli hálózatokat kerüljük el a munkavégzés során.
2. OS X és Linux operációs rendszereken is használjunk vírusirtó szoftvert.
3. Gondoskodjunk rendszeres adatmentésről és annak rendszeres ellenőrzéséről.
4. Használjunk tűzfalat a hálózati kapcsolatok védelmére.
5. A leselejtezni kívánt adathordozókat – beleértve az okostelefonokat is – megfelelő módszerrel tisztítsuk meg az adatoktól.
6. A levelezés során használjunk titkosítást.

Two smart phones standing

Leselejtezés törlés után

A fenti ajánlások közül a legnehezebben betartható, hogy a merevlemezekről és telefonokról minden titkot és személyes adatot törölni szükséges a leselejtezés során. A nem megfelelő módszerként számon tartott formázással és gyári visszaállítással szemben a megbízható törlés ugyanis csak speciális szoftverekkel – például Blancco és Blancco Mobile – végezhető el, melyek az adatok többszörös felülírása után részletes jegyzőkönyvet is kiállítanak az eljárás eredményéről.

mobiltelefon-torlese

„Független felmérések támasztják alá, hogy az adathordozók helytelen leselejtezéséből hasonló számú biztonsági incidens keletkezik, mint a hackertámadásokból” – emeli ki dr. Homoki Péter informatikai szakjogász, a kamarai ajánlás megfogalmazója. A szakember szerint problémát jelent, hogy a megfelelő adattörlési szoftvereket ma még alig alkalmazzák a használt eszközöket felvásárló cégek és a szervizeléssel foglalkozó vállalkozások. Így rendkívül valószínűtlen, hogy egy ügyvédi iroda lecserélni kívánt iPhone flottáját a flottakezelő vagy a mobilszolgáltató valóban fertőtlenítse az adatoktól, és erről hitelesített jegyzőkönyvet is adjon az irodának.

A kamarai ajánlás erről a linkről tölthető le.

Törölni kell az ügyvédek mobilját
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.