A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca | Blancco
A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca
Mobil eszközök a vállalkozásban
Mobil eszközök a vállalkozásban
2014-12-11
Mobil eszközök a vállalkozásban
Mobil eszközök a vállalkozásban
2014-12-11
Összes bejegyzés

A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca

A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca

Biztonságos értékteremtés az adattörlés segítségével

Bevezetés

Az értéknövelt szolgáltatások számának bővítése nem az egyetlen módja annak, hogy a mobilszolgáltatók fokozatosan növeljék az egy felhasználóra eső átlagos bevételüket. A használt okostelefonok és tabletek értékesítésének előre jelzett emelkedése alapján jelentős bevételi potenciál van a korábban használt mobileszközök újraértékesítésében.

A használt okostelefonok piaca jelentős növekedés határán áll, amelyet a „cseréld be és vásárold vissza” típusú programok fűtenek. Az elemzők úgy becsülik, hogy a piac 53 millióról 257 millió darabra fog nőni a következő 5 évben. Becslések szerint 2018-ra a használt telefonok 8 százalékát kannibalizálják a teljes új okostelefon-
értékesítéseknek, ami meglehetős növekedés a 2012-es 3 százalékhoz képest.

Mivel az okostelefon-piac gyors ütemben bővül, egy új, támogatásra váró mobil-ökoszisztéma formálódik. Amíg a mobilszolgáltatók és a kiskereskedők a korábban említett programokat ajánlják, addig más partnerek azt biztosítják, hogy a telefonok készen álljanak az újraértékesítésre. A szolgáltatók megvásárolhatják a használt telefonokat a különböző mobilszolgáltatóktól, aztán eladják őket az IT eszköz megsemmisítő specialistáknak vagy mobiltelefon újrahasznosítóknak feljavításra, ezután pedig különböző outleteken keresztül kerülnek értékesítésre.

Ezen fordított logisztikai lánc mellett nagyon jó lehetőség a mobilos ökoszisztéma szereplői számára lecsapni a használt mobileszközökből (okostelefonok, tabletek) származó fennmaradó értékekre. Azonban megvan ennek a negatív oldala is, hiszen ha nem megfelelően végzik el a törlésüket, veszélybe kerülhet az egyre növekvő mennyiségű személyes és üzleti adat is, melyeket az ilyen eszközökön tárolnak. A mobileszközök teljes adattörlése nélkül a mobilszolgáltatók körülbelül olyan kockázatnak teszik ki a hírnevüket, mintha egy ügyféladatokkal teli laptopot véletlenül elveszítenének.

A márkának okozott lehetséges károk mellett számos más tényező miatt is fontos a mobileszközök törlése. Ilyen például a növekvő számú szabály és előírás, amelyek kihatnak az üzleti adatokra. Az eszközök hatékony és teljes körű törlése azonban nem azonos az egyszerű gyári visszaállítással. A hitelesített, fejlett adattörlő szoftverek olyan technológiát és jegyzőkönyvezési képességet biztosítanak, amellyel biztonságosan el lehet távolítani az összes adatot, illetve bizonyítékot is szolgáltatnak arról, hogy ez valóban meg is történt, miközben elősegítik a bevételek növekedését a mobil-ökoszisztémán keresztül.

A mobileszközök teljes törlésének indokai

A Gartner becslése szerint 2014-ben mintegy 2,2 milliárd okostelefont és tabletet fognak leszállítani. A mobiltelefonoknak magas a fennmaradó értéke, és ez a mobilszolgáltatókat arra ösztönzi, hogy megváltoztassák a felhasználókkal kapcsolatos terveiket úgy, hogy lehetővé tegyék a gyorsabb mobiltelefon-lecserélési ciklusokat.

A technológia gyorsabb fejlődése és a fogyasztói készülékbecserélés lehetősége ugyanakkor megnöveli a mobileszközök életciklusát. Ezáltal nagy mennyiségű okostelefon és „adatforgalom” kerül a használt piacra, utóbbi főleg amiatt, hogy a felhasználóktól származó átlagos bevétel egyre inkább az adatforgalomból fog keletkezni a hang alapú szolgáltatások rovására. Amennyiben a
mobilszolgáltatók meg akarnak jelenni a használt eszközök másodlagos piacán, illetve olyan szervizszolgáltatásokat kívánnak nyújtani, melyek nem veszélyeztetik a márka hírnevét, be kell vezetniük a teljes körű adattörlést.

Az ügyféladatok és a brand hírneve

Az üzleti világban az adatvesztés veszélye folyamatos fejfájást okoz a vállalatok biztonsági csapatai számára. A legtöbb adatvesztés a kiskereskedelmi szektorban történik, de a mobilszolgáltatók hírnevét is csorbítják a kiberbűnözők. A tanulmányok azt mutatják, hogy az adatvesztések összköltsége 184 millió és 330 millió dollár között lehet, és az ügyfelek 15-30%-a megszüntetné a szolgáltatást, ha adatvesztésről értesülne. Az adatvesztés a jelentős pénzügyi hátrány mellett – jogi szakértők szerint – hosszabb távon a hírnévben okozná a legnagyobb kárt.

A Gartner becslése szerint 2014-ben a cégek 90%-a támogatni fogja a vállalati alkalmazásokat a személyi eszközökön, ezáltal pedig sokszorosára növekszik az adatvesztések esélye, negatív kihatással az egyénekre és cégekre is.

A gyári állapot visszaállítása maradványadatokat hagyhat

A mobilhálózat-üzemeltetők és -szolgáltatók gyakran még mindig azt gondolják, hogy a gyári állapot visszaállítása egy okostelefonon, vagy az eszköz törlő funkciójának alkalmazása minden adatot megsemmisít a belső memóriában, azonban sok esetben ezek az adatok továbbra is léteznek. Téves az a feltételezés is, hogy a visszaállítás után maradt adatokhoz történő hozzáférés szakértőt igényel. Az androidos telefonok esetében, amelyek a globális piac több mint 79%-át teszik ki, csak egy gyors látogatást kell tenni a Youtube-ra, hogy megtudjuk, hogyan kell visszanyerni az adatokat a készülékekről a gyári állapot visszaállítása után, pusztán úgy, hogy lemezmeghajtóként érjük el a telefont egy PC-ről.

Azok, akik újraértékesítés előtt mindössze a gyári visszaállítást végzik el, hamis biztonságtudatban vannak. Egy egyesült királyságbeli felmérésben a megkérdezettek 81%-a nyilatkozott úgy, hogy letörölte a telefonját az eladás előtt, és tízből hat biztos volt benne, hogy az adatok véglegesen eltűntek. A legtöbben a gyári visszaállítást alkalmazták.

Kis eszközök, nagy kockázat

Több számítási teljesítménnyel, mint amennyi az Apollo 11-nek volt a Holdra szálláskor, a mobileszközök rengeteg információt képesek hordozni kis méretük ellenére, hiszen némely okostelefonnak vagy tabletnek csak a belső memóriája 64 GB adatot tud tárolni. Ehhez az adatmennyiséghez hozzáadódnak a mobileszközök által elérhető adatok olyan felhő alapú alkalmazásokból, mint a Facebook, Outlook és egyéb vállalati alkalmazásokból, mint a Salesforce, Yammer. Ahogy ezek a memóriában bővelkedő eszközök egyre okosabbá és népszerűbbé válnak, segítve az embereket abban, hogy még produktívabbak legyenek a munkában és személyes tevékenységeikben, egyre valószínűbb, hogy e-maileket, ügyféladatokat, jelszavakat és más érzékeny információt tárolnak, amelyek azután könnyen idegenek kezébe kerülhetnek, ha teljes körű adattörlés nélkül selejtezik le őket.

Egy 2009-es felmérés azt mutatta, az emberek 99%-a különböző üzleti célú feladatokra is használja telefonját. A megkérdezettek 77%-a üzleti célú neveket és címeket, 23%-a ügyféladatokat, 17%-a pedig letöltött vállalati információkat is tárolt telefonján.

Ahogy a mobileszközök technológiája egyre jobban fejlődik, az adatvesztés esélye is egyre nagyobb lesz. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az okostelefonokon és tableteken tárolt személyes és üzleti adatok megtalálják útjukat a használt piac irányába. Már egy 2008-as kutatás is úgy találta, hogy öt mobilkommunikációs eszközből egy az újrahasznosított piacon még mindig tartalmazott érzékeny információt, míg más nem hivatalos felmérések szerint ez az arány 66%-tól egészen 99%-ig is terjedhet. Sok eszköz a fejlődő országokban végzi, hozzájárulva az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakhoz.

Folyamatos kihívás a jogalkotás számára

Az adatvesztéssel kapcsolatos jogszabályok és szabványok, beleértve a digitális eszközök törlési követelményeit is, folyamatosan alakulnak ki világszerte, hatást gyakorolva a mobilszolgáltatók ügyfeleire. Míg ez régiónként más és más, a kialakuló trend a szigorúbb intézkedések és büntetések felé halad. A „hozd a saját eszközöd” kapcsán elszenvedett adatvesztés iparág-specifikus büntetéseket eredményezhet, mint ahogy történt azokban az esetekben is, amikor hitelkártya- és más személyes adatok kerültek nyilvánosságra, és a Payment Card Industry Data Securit Standard (PCI DSS) alapján, vagy védett személyes egészségügyi információk kerültek ki, és a HIPPA alapján szabták ki a büntetéseket az Egyesült Államokban.

Európában változtatásokat javasoltak az Európai Unió 1995-ös Adatvédelmi Direktívájának adatvédelmi szabályozásban. Az EU-s tagállamok a friss javaslatok kivonatait vizsgálják, amelyek tartalmazzák az online adatok törlésének és a személyes adatokat feldolgozó cégek számára az ellenőrizhető eljárások követelményeit, továbbá buzdítást a hitelesített eszközök és eljárások használatára. Az új követelmények megszegése miatti büntetés mértéke 250 000 eurótól a teljes éves forgalom 0,5%-áig terjedhet kisebb kihágás esetén, de komolyabbaknál már 1 millió eurótól a forgalom 2%-áig is felmehet a bírság.

Az Európai Hálózati és Információ Biztonsági Ügynökség (ENISA) is felismerte, hogy az okostelefonok komplett adattörlés nélküli forgalomból kivonása jelenti a legnagyobb veszélyt az információbiztonságra, ennek ellenére ezek az eszközök nem tartoznak semmilyen kötelező törlési eljárás hatálya alá, mint amelyek a használt merevlemezekre vonatkoznak. Ez különösen problémás, tekintve, hogy évente kb. 170 millió mobiltelefon kerül újrafelhasználásra.

Az üzleti élet nélkülözi az erős mobileszköz-politikát

Az okostelefonokról és tabletekről történő adatvesztések következményei pont olyan súlyosak lehetnek, mint ha egy szerverről vagy laptopról történne ugyanez. Ez különösen igaz akkor, ha a mobileszközt üzleti célra is használták, hiszen akár ügyfelek ezreinek az adatai is veszélybe kerülhetnek. Míg egy vállalat saját maga felelős a mobileszközökről kiszivárgott adatok miatt biztonsági és szabályozási szempontból, addig egy mobilszolgáltatónak figyelembe kell vennie, hogy egy a forgalomból nem megfelelően kivont mobileszközről történt jelentős adatvesztés negatív hatásai őt is elérhetik.

Egy tanulmány szerint a cégek mindössze 14%-a rendelkezik részletesen kidolgozott, mobileszközökre vonatkozó előírásokkal. Míg a megkérdezettek 65%-a elismerte, hogy a „hozd magaddal a saját eszközöd”-féle környezet növekvő biztonsági kockázatot jelent, majdnem 64%-uknak nincs semmilyen tervük bármilyen szigorúbb mobileszközszabályozást bevezetni, legtöbb esetben nyilvánvalóan ennek költségei miatt.

Betartani a biztonsági követelményeket egy olyan környezetben, ahol a költségvetés és az IT-források limitáltak, a kisebb cégek számára valódi kihívást jelenthet.

A hatékony adattörlési technológia felismerése

A mobilszolgáltatóknak (vagy IT eszközöket megsemmisítő partnereiknek) olyan technológiát kell használniuk, amely teljes körűen megvédi az adatokat a mobileszköz becserélése, visszavásárlása során. Olyan technológiát kell alkalmazniuk, amivel a mobileszközök külső és belső memóriájából eltávolíthatóak az adatok, mielőtt újrafelhasználják, újrafeldolgozzák, tárolják vagy megsemmisítik őket. Ez a SIM kártya puszta megsemmisítésén túl magába kell, hogy foglalja a nem mindig könnyen hozzáférhető belső memória és külső memóriakártyák törlését is. Nem elég csupán a mobileszközök fizikai megsemmisítése, hiszen a töredezett digitális médiából visszaállíthatóak az adatok, és ez az eljárás a környezetet is szennyezi.

Ismert az az adateltávolítási módszer is, amikor szoftverrel teljesen felülírják az eszköz memóriáját. Ennek az eljárásnak azonban van egy fontos hiányossága: nem tud olyan elektronikus sorozatszámmal és egyéb hardveradatokkal ellátott ellenőrizhető jelentést produkálni, amely bizonyítja, hogy az adatok eltűntek. Ez pedig szükséges az emberi hibázás kockázatának megszüntetéséhez, az előírások betartásához és a készülék
kockázatmentes újraértékesítéséhez vagy újrafelhasználáshoz. Mindemellett ez az alkalmazás csak bizonyos eszközök operációs rendszereivel működik, és manuálisan kell alkalmazni.

A fejlett technológia választ ad a biztonsági kihívásokra

A minősített, fejlett adattörlés is a felülírás egyik típusa több biztonsági és technikai előnnyel. Nem csupán eltávolítja az adatokat a mobileszközről, de részletes jelentést is szolgáltat mintegy bizonyítékként, hogy a telefon megfelelően lett kivonva a forgalomból. Fejlett funkcionalitása miatt az adattörlés számos előnyt kínál:

Részletes riportolás – A mobilos ökoszisztémák számára a teljes körű törlési jelentések kritikus információt szolgáltatnak az auditokhoz, újraértékesítéshez és biztonsági célokhoz, tartalmazzák a hardver állapotát, a fontos szériaszámokat és eszközcímkéket, szoftverrészleteket a licencek begyűjtéséhez és azt, hogy hogyan és ki végezte az adattörlést. A szériaszámok összevethetőek az adatbázisokkal, hogy azonosíthassák a lopott telefonokat. Ez a hamisításbiztos és ellenőrizhető riportolás alapvető része a törvényi ellenőrzési követelményeknek, enélkül a mobilszolgáltatók nem képesek bizonyítani a magánszemélyeknek és cégeknek, hogy adataik teljesen biztonságban vannak.

Ragaszkodás a törvényekhez és szabványokhoz – A fejlett adattörlési technológia ragaszkodik a legszigorúbb adatfelülírási szabványokhoz, mint a HMG Infosec és a DoD 5220.22-M, amelyeket sok kormány és cég is szükségesnek tart az adateltávolításhoz. A fejlett adattörlés különböző nemzetközi szabványokhoz is világszerte hitelesítve van, olyan kereskedőktől, mint például a Blancco.

Mai napig nincs kialakítva egy közös törlési szabvány az összes okostelefonhoz és tablethez. A Nemzeti Szabvány és Technológiai Intézet (NIST) jelenleg is frissíti az útmutatóit a mobileszközök és az SSD-k törléséhez, míg az Eszköz Megújító Fórum (DRF) egy egyedi hitelesítési eljáráson dolgozik a felújított okostelefonok, „buta telefonok”, USB modemek és más vezeték nélküli eszközök teszteléséhez és hitelesítéséhez, hogy biztosítsák, azok megfelelnek a szigorú termékminőségi és teljesítménybeli szabványoknak. A Blancco együttműködik a DRF-tagokkal, hogy hozzájáruljanak a biztonságos adattisztítási eljárásokhoz, hogy biztosíthassák az adateltávolítást a felújított mobileszközökről.

Külsős jóváhagyások – A mobilszolgáltatóknak és a mobileszköz-újrafeldolgozóknak olyan fejlett adattörlési eszközt kell alkalmazniuk, amelyet egy nemzetközileg elismert tesztelőügynökség, mint például a TÜV SÜD is jóváhagyott.

Termelékenységi előnyök a mobil-ökoszisztémák számára

Automatizált törlési eljárás – A fejlett adattörléssel automatizálható és végrehajtható ugyanaz a törlési eljárás számtalan mobileszköz esetében egy normál laptopról vagy asztali számítógépről. Az automatikus törlési eljárás néhány perc alatt beállítható, és lehetővé teszi egyetlen operátor számára okostelefonok százainak letörlését egy nap alatt.

A törlőszoftver automatikusan küldi a törlési jelentést egy központi konzol számára, így segítve elő az egyszerű jelentésmegosztást a mobilszolgáltatókkal.

Széles platformtámogatás – A hatékonysága mellett a fejlett adattörlési szoftver detektálja és egyszerre törli az adatot különböző típusú mobil- és tabletplatformokról, mert közvetlenül kommunikál az operációs rendszerükkel. Ezek az eszközök lehetnek akár iOS, Nokia Symbian, Android, Windows és Blackberry rendszerűek. Ez a rugalmasság a platformok terén különösen fontos, mivel a különböző típusú eszközök mind más és más törlési eljárást igényelnek.

A fejlett adattörlés előnye a teljes mobil-ökoszisztéma számára

A fejlett adattörlés használatának előnyei közé tartozik, hogy az adatok teljes eltávolítása az okostelefonokról és tabletekről az ügyfélnél kezdődik, és a teljes mobil-ökoszisztémán keresztül kiterjed a logisztikai láncolatra is. A márka hírneve, biztonság, ügyféllojalitás és műveleti hatékonyság csak néhány az előnyök közül.

A márka hírnevének védelme

Tekintve azt az óriási költséget, ami az ügyféladatok nem szándékolt kiszivárgásával járhat, a minősített adattörlés csak egy minimális beruházás a brand hírnevének megóvása érdekében, hatalmas biztonsági haszonnal. A mobilszolgáltatók e technológia használatával elkerülhetik azt a hamis biztonságérzetet, amit a gyári beállítások visszaállítása nyújt, ráadásul részletes, ellenőrizhető jelentést is kapnak bizonyítékul.

A biztonságos adattörléssel a mobilszolgáltatók és újrafeldolgozók biztonságosan emelhetik a márka hírnevét okostelefonok és tabletek adományozásával különböző jótékonysági célokra. Ugyanez vonatkozik arra, ha biztonságos, zöld alternatívát nyújtanak a használt mobileszközök forgalomból való kivonására.

Bevonzani és megtartani az ügyfeleket

Azok a mobilszolgáltatók, melyek minősített adattörlő szoftvert használnak, nem csupán elkerülik az adatvesztések miatti negatív publicitást, de értéknövelt megkülönböztető jegyeket nyújthatnak szolgáltatásaikhoz és visszavásárlási programjaikhoz, a pénzbeli vagy becserélési kompenzáción kívül.

A személyes és üzleti adatok biztonsága

A nem megfelelően leselejtezett okostelefonok és tabletek könnyen rossz kezekbe juttathatják valakinek a teljes digitális ujjlenyomatát, nem beszélve ezernyi érzékeny ügyféladatról, ha ez egy „hozd a saját eszközödet” készülék. A fejlett adattörlő szoftver alkalmazásával a mobilszolgáltató biztonságban tarthatja a személyes fotókat, kontaktlistákat, e-maileket és a vállalati alkalmazásokból származó információkat is az ügyfelei számára.

A minősített adattörlés ragaszkodik a legszigorúbb technológiához és felülírási szabványokhoz, beleértve a részletes törlési jelentések készítését is.

Értékteremtés a fordított logisztikai láncolaton keresztül

A mobilszolgáltatók nem az egyedüli szereplők a mobil-ökoszisztéma fordított logisztikai láncolatában, amelyek bevételre tehetnek szert a fejlett adattörlés használatából. Az egyéb szolgáltatóknak, IT eszköz megsemmisítőknek és mobiltelefon-újrahasznosítóknak szintén van erre lehetőségük. Egyrészt az értéknövelt szolgáltatások révén, teljes adattörlési szolgáltatás nyújtásával a mobilszolgáltatóknak, másrészt azzal a potenciállal, amellyel nagyobb mennyiségű mobileszközt képesek feldolgozni, ahogy a fogyasztók és a vállalatok egyre jobban megbarátkoznak a biztonságos okostelefon- és tabletbecseréléssel.Összefoglalás

A használt mobileszközök piacának küszöbönálló növekedése növekvő kockázatokat is rejt. Elengedhetetlen ezért egy olyan technológia használata, mely garantálja, hogy nem marad semmiféle adat a mobileszközökön azok újraértékesítése előtt. Ezt a biztonságot nyújtja a fejlett adattörlő szoftver. A minősített adattörlés segítségével az eredeti felhasználótól és a mobilszolgáltatóktól az IT eszköz megsemmisítőkig és a használt eszközöket vásárló magánszemélyekig mindenki értékhez és megnövelt biztonsághoz jut. Emellett, mivel a fejlett adattörlés automatikusan nyújt részletes törlési jelentést, több platformot is támogat és egyszerre számos eszközt képes letörölni, ez egy praktikus választás az IT eszköz megsemmisítőknek és újrahasznosítóknak, akik biztosítani akarják az adatokat az időigényes kézivezérlésű eljárások nélkül, és fel kívánnak készülni arra, hogy megfeleljenek a szigorodó jogi szabályozásnak.
A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.