Két új Blancco szabadalom
Mi az a Blancco PreInstall, és hogyan segíti a vállalati adattörlési folyamatokat?
2020-05-19
Biztonságos adattörlési eljárásokkal növelte biztonságát egy japán kormányzati szervezet
2020-08-27
Mi az a Blancco PreInstall, és hogyan segíti a vállalati adattörlési folyamatokat?
2020-05-19
Biztonságos adattörlési eljárásokkal növelte biztonságát egy japán kormányzati szervezet
2020-08-27
Összes bejegyzés

Két új Blancco szabadalom

Két új eljárást szabadalmaztatott a Blancco az Amerikai Szabványügyi Hivatalnál: az egyik a mobil eszközök törlésével és diagnosztikájával, a másik az eszközök engedély nélküli használatával kapcsolatos.

Az elmúlt 20 évben a Blancco folyamatosan dolgozott új technológiák kidolgozásán, melyek megváltoztatták az adathordozók adatoktól történő fertőtlenítését és a mobileszközök kezelését. A vállalat több mint 30 bejegyzett és bejegyzés alatt lévő szabadalom birtokában van.

Most pedig két újabb szabadalmat fogadott el az Amerikai Szabványügyi Hivatal, és így ezeket a megoldásokat csak a Blancco termékeiben lehet használni.

Törlés és diagnosztika

Az első szabadalom az Erasure and Diagnostic Method and System a US20190095126A1 számot viseli. A technológia a mobileszközök törlésére és diagnosztikájára összpontosít, a Blancco Mobile Workflow megoldásban található, mely a Blancco Mobile Diagnostics & Erasure termék része. A megoldás egy sor tevékenységet tartalmaz, közöttük:

  1. Legalább egy törlési akciót, amely adatot vagy utasítást küldd egy adattároló eszköznek.
  2. Legalább egy diagnosztikai akciót, mely az eszköz tulajdonságát állapítja meg.

Miután megalkotják ezeket az akciókat, a felhasználó sorozatban további akciókat generálhat, melyeket kiküldenek, tárolnak vagy végrehajtanak. Ezeket a tevékenységeket az eszköz tulajdonságával megegyezve hajtják végre, legyen az az ügyfél preferenciája, követelmény vagy szabályozói elvárás. A folyamatba épített törlési procedúra tartalmazhat egy ellenőrzési eljárást is, mely ellenőrzi, hogy az összes adatot sikeresen eltávolítottak az eszközről. A diagnosztikai eljárás tartalmazhat bármely megfelelő diagnosztikai procedúrát.

A 2017-ben bevezetett Blancco Mobile Workflow kulcsfontosságú alkalmazás a mobil eszközökkel dolgozó vállalatok számára. Független megoldásként vagy meglévő rendszerekbe integrálva egyaránt használható – legyen az vállalati riport eszköz vagy raktármenedzsment rendszer. A megoldás az egyéni vállalati rendszerekkel együtt építi fel az ismételhető, automata folyamatokat törlésre, diagnosztikára és értékelésre a mobil eszközök feldolgozása terén.

Mindezt egyszerűbben megfogalmazva: amikor egy vállalatnak több száz vagy több ezer mobiltelefont kell kezelnie, akkor ezt a tevékenységet nagyban segíti, ha automatizált munkafolyamatokat hoznak létre. A Blancco Mobile Workflow ebben segít, így például ha a diagnosztika során fény derül a mobiltelefon egy hibájára, akkor a hiba típusától függően meghatározható, hogy a készülék selejtezésre vagy szervizelésre kerüljön.

Eszköz jogosulatlan használata

A második szabadalom a Method for Mitigating the Unauthorized Use of a Device nevet viseli (US20170164204A1), és egyéni rendszereket és metódusokat véd le az eszközök elvesztése, lopása vagy jogosulatlan használata területén. A megoldás válaszként képes a szóban forgó eszköz funkcionalitásának megváltoztatására. Például az eszköz önmaga képes helyi környezetének, a használatnak vagy működési kontextusának figyelésére, annak érdekében, hogy eldöntse, még mindig a jogosult felhasználó ellenőrzi.

Ugyanakkor generálhat vagy fogadhat egy jelet, mely megváltoztatja funkcionalitását. Ennek hatására az eszköz megfigyelő módba állhat át, vagy korlátozottan lesz használható, ezzel is megelőzve az adatokhoz való engedély nélküli hozzáférést. Például, ha a szóban forgó eszköz egy mobiltelefon, akkor letiltható a telefonálás, email küldés, üzenetküldés vagy bármely más kommunikáció.

A találmány továbbá olyan módszereket és rendszereket is leír, melynek segítségével adatot lehet gyűjteni az engedély nélkül használt eszközről, a felhasználóról. Ezek a módszerek a Blancco Mobile Solutions alkalmazás és kiterjedt biztonsági funkcióinak része.

A szabadalom egy érdekes része az a lehetőség, melynek segítségével utasításokat küldhetünk a mobil eszközre arra vonatkozóan, hogy hogyan is lehet azt visszajuttatni jogos tulajdonához. Például a jogosulatlan felhasználó megnyomhat egy gombot, hogy kapcsolatba lépjen a hatóságokkal. A folyamat során a mobil eszköz funkcionalitása megváltozik, az incidensről az arra jogosult felhasználó pedig üzenetet kap, mely tartalmazhatja:

  • a mobileszköz által hívott telefonszámot
  • egy üzenetet, hogy a mobileszközt elmozdították a meghatározott helyszínről
  • egy üzenetet, hogy a mobileszköz mozgásban van
  • riasztást a jogosult felhasználónak, hogy olvassa el az üzenetet
  • instrukciókat az eszköz jogos tulajdonosának visszajuttatásáról

Ha a Blancco mobil megoldásairól bővebben szeretne tájékozódni, kérjen árajánlatot.

Két új Blancco szabadalom
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.