Személyes adatok eladók, avagy hátrahagyott adatok lézengenek használt eszközeinken | Blancco
Személyes adatok eladók, avagy hátrahagyott adatok lézengenek használt eszközeinken
A Blancco felvásárolja a Tabernust
2015-10-01
Európai Unió
Hogyan készüljön fel az EU új adatvédelmi rendeletére?
2016-02-10
A Blancco felvásárolja a Tabernust
2015-10-01
Európai Unió
Hogyan készüljön fel az EU új adatvédelmi rendeletére?
2016-02-10
Összes bejegyzés

Személyes adatok eladók, avagy hátrahagyott adatok lézengenek használt eszközeinken

Az eMarketer szerint az okostelefonok száma 2016-ban át fogja lépni a kétmilliárdot. Gyakorlatilag már mindenre ezeket az eszközöket használjuk, és elveszettnek érezzük magunkat, ha a telefonunk nincsen karnyújtásnyi távolságban.

Ahogy legutóbbi átfogó tanulmányunk kimutatta, a fogyasztók 35%-a újrahasznosítja, eladja, eladományozza vagy becseréli mobileszközeit minden második vagy harmadik évben, 17%-uk még gyakrabban tesz így, akár minden évben vagy amikor egy új modell megjelenik. Gondoljunk csak az Apple iPhone 6s és iPhone 6S Plus telefonjának megjelenése körüli felhajtásra. Szeptember 21-én a CultofMac közzétette, hogy az Apple már el is adta a teljes kezdőkészletet ezekből a mobilokból az Apple.com-on keresztül. A vásárlók pedig, hogy helyet szorítsanak új, csillogó-villogó iPhone-jaiknak vagy egyéb eszközeiknek, próbálnak szabadulni régi okostelefonjaiktól.

És ez az a pont, ahol a dolgok kockázatossá válnak, sok felhasználó ugyanis elmulasztja teljesen letörölni adatait elektronikus eszközeiről az újraértékesítés előtt.

Hogy bemutassuk, mennyire gyakori is ez és milyen káros lehet az adatbiztonságra, összefogtunk a Kroll Ontrackkal, hogy kidolgozzunk egy globális adatbiztonsággal foglalkozó tanulmányt, amely 122 darab, az Amazonon, eBayen, Gazelle.com-on eladott használt mobileeszköz, merevlemez-meghajtó és SSD vizsgálatán alapul. Amit találtunk, az nem túl szívderítő, de talán felnyitja az emberek szemét.

A gyorsformázás és az újraformázás tűnik az alapvető taktikának, amelyet a személyes információk eltüntetésére használunk a régi merevlemezeken.

A 122 merevlemez és SSD esetében, melyeket górcső alá vettünk, azt találtuk, hogy a 61%-ukon elvégzett gyorsformázás maradványadatokat hagyott az eszközön.

A maradvány e-mailek, szöveges üzenetek és chat üzenetek személyes, pénzügyi és reputációbeli károkat okozhatnak a felhasználóknak és munkaadóiknak is.

A maradványadatok 76%-a szöveges/SMS/chat üzenet volt, 15%-a e-mail, 8%-a pedig hívásnaplóadatok és 1%-a fotók és videók.

Ezek a kimutatások komoly aggodalomra adhatnak okot, és tisztán jelzik, hogy mind az egyéni felhasználóknak, mint az üzleti élet szereplőinek rengeteg tanulnivalójuk van a különböző adattörlési módszerekről, a hatékonyságukról (vagy alkalmatlanságukról) és azokról a lépésekről, amelyeket meg kell tenniük az adataik védelme érdekében, mielőtt újra eladnák elektronikai eszközeiket.

Hogy megértsük a tanulmány következtetéseit, beszéltünk Paul Henryvel, az IT biztonsági konzultánsunkkal, aki csapatával már több mint 800 merevlemezt és mobileszközt vásárolt az évek alatt különböző újraértékesítőktől.

Amit különösen érdekesnek találtam, az az, hogy a használt merevlemezekből négy tartalmazott még adatokat, vagy az eredeti felhasználók 11%-a csak simán törölte az adatokat vagy a kukába küldte őket”, mondta Paul Henry.

Valamely okból azután eladták eszközeiket az online piactereken, és ennek eredményeképp 144 000 fájlhoz hagytak elérést ezeken az eszközökön. Ha csak négy merevlemezen ennyi adat található, képzeljük csak el, hogy hány ezer másodkézből származó meghajtón vagy egyéb eszközön ‘keringenek’ hátrahagyott adatok. És ez valóban rémisztő gondolat lehet az eladóknak, vevőknek és még az e-üzletág olyan szereplőinek is, mint az Amazon, az eBay és a Gazelle. Ha az online kereskedők és a (fizikailag létező) boltok megvásárolják és újraértékesítik a használt elektronikát, az adatok eltávolításának felelőssége pont ugyanannyira nyomja az ő vállukat is, mint a nekik eladókét.

A teljes tanulmány, amelyből képet kaphatunk a különböző megtalált adatok sokszínűségéről és tippeket kaphatunk a tökéletes eltávolításuk módjairól, innen tölthető le.

Személyes adatok eladók, avagy hátrahagyott adatok lézengenek használt eszközeinken
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.