Hogyan járjunk el a kiszerelt merevlemezekkel kapcsolatban? Azonosítás, törlés és jegyzőkönyvezés | Blancco
Hogyan járjunk el a kiszerelt merevlemezekkel kapcsolatban? Azonosítás, törlés és jegyzőkönyvezés
500 millió androidos készülék veszélyben. Az öné is?
2015-06-01
A használtmobil-piac aranybánya vagy inkább egy fekete lyuk?
2015-08-15
500 millió androidos készülék veszélyben. Az öné is?
2015-06-01
A használtmobil-piac aranybánya vagy inkább egy fekete lyuk?
2015-08-15
Összes bejegyzés

Hogyan járjunk el a kiszerelt merevlemezekkel kapcsolatban? Azonosítás, törlés és jegyzőkönyvezés

Az adattörlés célja hagyományosan a számítógép: tehát egy ház alaplappal, processzorral, RAM-mal, egy vagy több meghajtóval, egy képernyővel és billentyűzettel, plusz egyéb összetevőkkel. A tipikus célpontok tehát a PC-k, szerverek, munkaállomások és laptopok. Manapság a törlés célpontjai azonban megváltoztak, a kiszerelt merevlemezekre tolódott hangsúly, azaz az adattároló meghajtókra, amelyeket az eredeti számítógépen és perifériákon kívül kell kezelni, nem összetevőként, hanem különálló egységként. A két alábbi példa illusztrálja a használatukat.

Nyomtatókon belüli meghajtók

Az adattárolók, amelyek gyakorlatilag minden mai nyomtató elektronikus összetevőiben jelen vannak, jó példaként hozhatók fel. Az irodai nyomtatók a merevlemezeiken tárolják a kinyomtatott dokumentumokat. Ennek eredményeképpen a cégek érzékeny információinak egy része, mint a stratégiai, üzleti, emberi erőforrással kapcsolatos és számlázási adataik az irodai nyomtatók beágyazott merevlemezein végzik.

Ahhoz, hogy biztonságosan megszabaduljunk ezektől az információktól, a nyomtatókat fel kell nyitni, a lemezt fizikailag eltávolítani és egy szerverhez vagy számítógéphez csatlakoztatni, majd törölni kell az adatokat.

blog-taustakuva_042015-2-11

 

Adatközpontokban lévő meghajtók

Az adatközpontok nagyméretű létesítmények, a világ számos pontján megtalálhatóak, és IT szolgáltatásokat nyújtanak vállalkozásoknak és fogyasztóknak. Például a felhő alapú tárolóknak és a felhőszolgáltatásoknak is helyet biztosítanak. Az adatközpontokban található fizikai eszközök nagy része szerverekből áll. Ezek rackekből (kivehető merevlemez-meghajtók) épülnek fel, a rackek pedig számítógép-alkatrészeket tartalmaznak, mint processzor vagy adattároló meghajtók. A nagy adatközpontoknak akár több ezer fizikai szerverük van, és az adattároló meghajtók tárolási kapacitása petabyte-okban mérhető.

Az adatközpontok kapacitása folyamatosan növekszik. Habár a vállalkozások a felhő alapú szolgáltatások fő felhasználói, a fogyasztói szegmens is növekvőben van az adathasználat és adattárolás módja miatt. Manapság a laptopok és a tabletek gyakran könnyű kliensek kis kapacitású meghajtókkal és gyors internetkapcsolattal ellátva. Az adattárolást a laptopok és tabletek részére gyakran úgy oldják meg, hogy kihelyezik azt felhő alapú szolgáltatókhoz, amelyek nagy tárolási kapacitást kínálnak, elérhető árakon. Ezért az egyre inkább virágzó digitális élet lehetséges biztonsági másolatok nélkül. A Gartner szerint 2016-ra a fogyasztók digitális tartalmainak 36% a felhőben lesz tárolva.

Az adatközpontokban a tároló meghajtókat csak bizonyos ideig üzemeltetik, azután leselejtezik őket. Amikor elérik élettartamuk végét, teljes körű törlést kell végrehajtani rajtuk.

blog-taustakuva_042015-3-21

 

Megoldásunk a kiszerelt merevlemezekkel kapcsolatos eljárásra

Adattörlési szempontból a két példának van egy közös tényezője: a leselejtezett meghajtók – akár merevelemezek, akár SSD-k – állnak a törlés fókuszában, nem pedig a teljes gépek. Ezért több értelme van törlési szolgáltatást nyújtani és jegyzőkönyvet készíteni a meghajtók vonatkozásában, mint a teljes számítógépre. A Blancco 5 Server szoftverünk nem csak szerverekre és tárolórendszerekre tehető fel, hanem képes olyan módon is bootolni, amely lehetővé teszi, hogy jegyzőkönyveket generáljon minden egyes meghajtóra. Ez a „merevlemezenkénti jegyzőkönyvezés” mód alapvető mindkét korábban taglalt esetben:

– Javasoljuk, hogy a kiszerelt meghajtókat illessze egy dedikált törlési szerverhez, kapcsolja be a „merevlemezenkénti jegyzőkönyvezés” módot és indítsa el a Blancco 5 Server-t a törlési szerveren.
– A Blancco 5 Server minden rákapcsolt meghajtót egyetlen képernyőn fog kijelezni, és villogtatja a meghajtó ledjét, hogy minden egyes egység azonnal beazonosítható legyen.
– A Blancco 5 Server egy időben képes törölni 256 rákapcsolt meghajtót, és jegyzőkönyvet generálni külön mindegyikhez.
– Minden meghajtónkénti jegyzőkönyv tartalmazza a célzott merevlemez hardveradatait, miként a törlési információkat, és bizonyítékot szolgáltat, hogy az adatok ténylegesen eltűntek.
– A Blancco 5 hozzá tud rendelni saját mezőket is a meghajtókra alkalmazva, hogy személyre szabhassuk a végleges merevlemezenkénti jegyzőkönyvet.
– Minden merevlemezenkénti jegyzőkönyvnek megvan a saját UUID-je és digitális aláírása, amely egyedivé teszi.
– Minden merevlemezenkénti jegyzőkönyv egyedileg elmenthető USB stickre vagy elküldhető a Blancco Management Console-nak a sikeres felülvizsgálat érdekében.

Mindezek mellett a Blanccónak van egy terméke, a törlési állomás, amelyet könnyű használatba venni, és hozzá kapcsolható bármilyen meghajtó interfészhez a kiszerelt meghajtókkal kapcsolatos egyszerű eljárás érdekében.

Következtetés

A használt eszközök nagy száma és széles variációja ugrásszerűen fokozódott a 2000-es évek eleje óta, a régi, vastagabb PC-ket felváltották az okosabb és áramvonalasabb laptopok, okostelefonok, tabletek, okosórák és egyéb okos felületek, megváltoztatva a mindennapi életünket. A közösségi hálózatok is átalakították számítógépezési szokásainkat, hozzájárulva az internet információs robbanásához. Azonban van egy dolog, ami soha nem fog eltűnni, sőt a gyakorlatban egyre csak növekszik: az adatmennyiség és a tárolási szükséglet. Végül az üzleti és személyes adataink a bolygó valamelyik adatközpontjában adattároló meghajtóira fognak kerülni. Előbb vagy utóbb ezeket a meghajtókat le kell törölni.

Hogyan járjunk el a kiszerelt merevlemezekkel kapcsolatban? Azonosítás, törlés és jegyzőkönyvezés
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.