Nem törlik az adatokat az önkormányzatok | Blancco
Vád alá kerülhet egy adatközpont illegális tartalom tárolása és megosztása miatt
2015-05-23
500 millió androidos készülék veszélyben. Az öné is?
2015-06-01
Vád alá kerülhet egy adatközpont illegális tartalom tárolása és megosztása miatt
2015-05-23
500 millió androidos készülék veszélyben. Az öné is?
2015-06-01
Összes bejegyzés

Nem törlik az adatokat az önkormányzatok

Bizalmas adatok maradhatnak az önkormányzatoktól leselejtezett informatikai eszközökön, mivel általában mind a szükséges anyagi erőforrásuk, mind a megfelelő szaktudásuk hiányzik az információbiztonsági törvény előírásainak betartásához.

A Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület (MAVABE) felmérést végzett a Pest megyei önkormányzatok körében, melynek során arra kereste a választ, hogy az egyes hivatalok eleget tesznek-e az információbiztonsági, azaz a 2013. évi L. törvény, illetve az adatvédelmi jogszabályok egyes előírásainak.

Az egyesület elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzatok helyesen selejtezik-e le informatikai eszközeiket, és a folyamatot megfelelően dokumentálják-e. A felmérés ezenkívül vizsgálta, hogy a hivatalok rendelkeznek-e adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatokkal, illetve bejelentették-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nyilvántartásába a bejelentésköteles adatkezelési folyamataikat.

Az eredmények szerint ritka, hogy egy önkormányzat a leselejtezés előtt megfelelően elvégezze az adathordozók adatoktól való fertőtlenítését, és a folyamatot jegyzőkönyvben is dokumentálja. A legtöbben újraformázzák a leselejtezésre kerülő számítógépek merevlemezeit, vagy esetleg újratelepítik azokon az operációs rendszert. Ezek azonban nem megfelelő eljárások, mivel az ilyen merevlemezekről könnyen visszaállíthatóak a korábbi adatok, vagy azoknak legalább egy része.

A szabályozatlansághoz hozzájárul, hogy a felmérésben részt vevő szervezetek kevesebb mint fele rendelkezik megfelelő adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatokkal. A bejelentési kötelezettségnek való megfelelés területén már valamivel jobb a helyzet, az önkormányzatok 56 százaléka vetette nyilvántartásba a NAIH-nál a bejelentésköteles adatkezelési folyamatait.

Negyvenhárom 10 ezer fő alatti település önkormányzatát kerestük meg Pest megyében, és összesen tizenhat szervezet töltötte ki kérdőívünket. Így az adatok statisztikailag nem tekinthetőek reprezentatívnak, de tapasztalataink szerint sok magyarországi önkormányzatnál nagyon hasonló a helyzet” – emelte ki dr. Pataki Gábor, a MABAVE elnöke a felmérés eredményeiről.

A Lurdy Házban szerdán megtartott konferenciájukon az egyesület, valamint az adatvédelmi vizsgálatokkal foglalkozó L Tender Consulting és a minősített adattörlési megoldásokat gyártó Blancco képviselői arról is beszéltek, hogy az információbiztonsági törvény kötelezetteinek számos logikai védelmi intézkedést kell még meghozniuk ahhoz, hogy megfeleljenek a jogszabály előírásainak.

Petrányi-Széll András, a Blancco kommunikációs vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az adathordozók megfelelő adattörlés nélküli leselejtezése felel az adatvédelmi incidensek jelentős részéért. Ezek az esetek ráadásul sokszor jelentős médiafigyelmet is kapnak, mivel a használt mobiltelefonokról és az adattörlés nélkül szervizbe adott notebookokról a közéleti szereplőket kompromittáló dokumentumok és fényképek kerülnek nyilvánosságra.

Az adathordozók védelmére vonatkozó eljárásrend kialakítása azonban nem az egyetlen feladat. Az önkormányzatoknak gondoskodniuk kell például az informatikai események naplózásáról, a naplóbejegyzések megőrzéséről és védelméről is. Schulmann Péter, az L Tender Consulting információbiztonsági szakembere szerint mindebben nehézséget jelent, hogy a hivatalok sokszor nem rendelkeznek korszerű hardverekkel és szoftverekkel, az informatikáért felelős munkatársaik pedig inkább üzemeltetési, mintsem tervezési ismeretekkel vannak felvértezve. Az előírt követelmények teljesítéséhez ezért egyaránt szükséges pénzügyi erőforrások bevonása és a tudás bővítése is.

Nem törlik az adatokat az önkormányzatok
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.