Adattörlés hálózati eszközökön
Töröljük az adathordozókat, amikor bekerülnek a vállalathoz
2021-04-26
Sok millió dollárba kerülhet, ha visszaélés történik a telefonon talált adatokkal
2021-06-08
Töröljük az adathordozókat, amikor bekerülnek a vállalathoz
2021-04-26
Sok millió dollárba kerülhet, ha visszaélés történik a telefonon talált adatokkal
2021-06-08
Összes bejegyzés

Adattörlés hálózati eszközökön

A technológia fejlődésével egyre fontosabbá vált a routerek, switchek és access pointok tanúsított adattörlése, mivel ezek az eszközök nemcsak a hálózati kapcsolatokért felelősek, hanem adattároló eszközként is működnek.

A technológiai fejlődés során a hálózat minden egyes pontjára egyre több intelligens megoldás kerül. A hálózati forgalom ellenőrzése, a biztonság, az eszközök menedzsmentje és egyéb funkciók elosztott szolgáltatásokba kerültek. Ennek eredményeképp a közönséges hálózati eszközök – mint a routerek és switchek – egyre bonyolultabbak és drágábbak lettek.

A hálózati eszközök fejlődésének egyik iránya, hogy jelentős helyi adattárolási képességekkel ruházzuk fel őket. Konfigurációs adatokat, gépi naplózási adatokat és egyéb információt tárolnak a hálózati topológiával, IP címekkel, hálózati hovatartozással kapcsolatban. Ezen adatok többsége érzékeny, főleg kiberbiztonsági szempontból.

Nincs ellenőrzésünk afelett sem, hogy egy rendszergazda milyen adatokat tart a hálózati eszközök helyi adattárolóján, azok lehetnek projektekkel kapcsolatos jegyzetek vagy jelszavak listája.

Nem kérdés, ezeket is a vállalati szervereken tárolt adatokhoz hasonló szinten kell védeni.

Mire figyeljünk?

A gyári visszaállítás nem ad semmilyen visszajelzést arra vonatkozóan, hogy a tárolt információt teljesen és visszaállíthatatlanul töröltük. Emellett a folyamat eléggé munkaigényes is. Az alternatíva, az eszköz fizikai megsemmisítése sem járható út, hiszen nem marad eszköz, amit az adatok teljes tanúsított törlése után eladhatnánk. A hálózati eszközök ára eléggé magas, üzletileg kedvező, ha újra el tudjuk őket adni. Egyes szervezeteknél az előírások szerint akkor is szükséges a hálózati eszközök adattárolójának fertőtlenítése, ha egyébként a szervezeten belül használják újra.

A hálózati eszközök adattörlési kihívásai

Amikor egy rack szerver elérte életciklusa végét, akkor minden egyes szervert egyenként vonnak ki a szolgálatból, és velük együtt a rack tetején lévő switchet is. Egy teljes hálózati switchet ledarálni kivitelezhetetlen, az eszköz fizikai megsemmisítése pedig komoly manuális munkát igényel: a szakember egyenként bontja fel az eszközöket, kézzel szétszedi az adathordozókat, legyen az merevlemez vagy SSD.

Az adattárolók azonosítására is komoly technikai tudásra van szükség. Sok esetben az SSD vagy merevlemez oda van forrasztva az alaplaphoz, ezeket csak hosszas munkával lehet eltávolítani – a folyamat végén az eszköz használhatatlanná válik.

Vagyis a költségek szempontjából a hálózati eszközök megsemmisítése nem kifizetődő. És még nem beszéltünk a környezetvédelmi megfontolásokról, amikor az eszközök felújítása és újra hasznosítása komoly társadalmi és környezeti haszonnal jár.

Automatizált, menedzselhető

A Blancco Network Device Eraser megoldása hatékony és biztonságos alternatívája a manuális feldolgozásnak és a fizikai megsemmisítésnek egyaránt. Nem destruktív módon, de véglegesen és tanúsítottan töröli a switcheket, routereket és acces point-okat az NIST 800-88 előírásai szerint. Könnyen integrálható a WMS, AMS és egyéb létező rendszerekkel az automatizált munkafolyamat és rugalmasság érdekében. A Blanco Management Console segítségével központi helyre gyűjti össze a digitálisan aláírt adattörlési jelentéseket, így az adattörlési folyamat tanúsított, a jelentések könnyen elérhetőek.

A használt hálózati eszközök szoftveres felszámolásával lecsökken a manuális munka, miközben a szabályzatoknak és előírásoknak megfelelően, biztonságosan hasznosíthatjuk újra őket.

Ha tetszett a cikk:

Érdeklik a hasonló hírek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Adattörlés hálózati eszközökön
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.