A Blancco szoftverek licencelése
Tajszámok a kukában
2021-03-01
Adathordozó fertőtlenítése távolról, a home office idején
2021-03-31
Tajszámok a kukában
2021-03-01
Adathordozó fertőtlenítése távolról, a home office idején
2021-03-31
Összes bejegyzés

A Blancco szoftverek licencelése

A Blancco szoftverek licencelése több módon lehetséges, az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Kredit alapú licencelés

A Blancco termékek hagyományos licencelési módja a kredit alapú licencelés, amelyet elsősorban kis- és középvállalatok számára, illetve olyan vállalatok számára ajánlunk, amelyek csak kis adattörlési igénnyel vagy alacsony gépszámmal rendelkeznek.

A kredit alapú licencelés esetében minden adathordozó (például HDD, SSD vagy mobiltelefon) törlése egy törlési kreditet igényel – így ha 100 törlési kreditet vásárolunk, azzal 100 darab adathordozót tisztíthatunk meg az adatoktól.

A törlési kreditek első beszerzési ára tartalmazza a terméktámogatás árát is.

A kreditek meghatározott érvényességi idővel – alapértelmezés szerint ez egy 1 év – rendelkeznek, ezen idő alatt kell őket felhasználni. A fel nem használt kreditek lejárnak, a lejárat után már csak akkor használhatóak fel, ha a terméktámogatási szerződés meghosszabbításra kerül.

A terméktámogatás ára a terméktámogatás szintjétől függően 10 és 25 százalék között van, ezt a hosszabbítás során csak a megmaradt kreditekre vonatkozóan kell megfizetni. Így például ha 1000 megvásárolt törlési kreditből 500 felhasználásra kerül, és az ügyfél 500 kredit érvényességét szeretné újabb 1 évvel meghosszabbítani, akkor az 500 kredit eredeti beszerzési árának töredékét kell megfizetnie a hosszabbításért. Ha ez nem éri el a Blancco által meghatározott minimális árat, akkor a minimális árat kell megfizetnie.

A különböző Blancco termékek törlési kreditei nem kompatibilisek egymással, azaz például a Blancco Drive Erasure és a Blancco Mobile Erasure szoftverekhez külön-külön kell törlési krediteket vásárolni.

A törlési kreditek árazása sávos, azaz minél több törlési kreditet vásárol meg az ügyfél egyszerre, annál kedvezőbb egységárat kínálunk.

A kredit alapú licencelés esetében a Blancco Management Console opcionálisan elérhető.

Előfizetés alapú licencelés

Olyan vállalatok számára, amelyek az adattörlést bevezették rendes üzleti tevékenységükbe, és így rendszeresen fertőtlenítik az adathordozóikat, előfizetés alapú licencelést ajánlunk.

Az előfizetés egy adott flottára, gépparkra vonatkozik. Tegyük fel, hogy a vállalat 1000 számítógéppel és 250 okostelefonnal rendelkezik, a Blancco Drive Erasure és a Blancco Mobile Erasure szoftvereket pedig a számítógépek felén, valamint minden okostelefonon szeretnék használni.

Ebben az esetben 1 vagy 3 éves előfizetést köthetnek 500 számítógépre és 250 mobiltelefonra. Az előfizetés időtartama során az adott eszközparkba tartozó eszközök korlátlan számban lehet törölni. Így ha a vállalkozás évente lecseréli a mobiltelefonokat, egy eszköz pedig átlagosan egyszer vált tulajdonost a szervezeten belül, úgy a három éves előfizetés során akár 1500 mobilos adattörlést is végezhetnek.

Az előfizetés díja az eszközpark méretétől, az előfizetés hosszától és a választott terméktámogatási szinttől (lásd később) függ.

Adatközpontok részére olyan előfizetési csomagokat ajánlunk, amelyek tartalmazzák a Blancco Drive Eraser, a Blancco LUN, a Blancco Virtual és a Blancco File szoftverek használatának jogát.

Minden előfizetéses konstrukció kötelező eleme a Blancco Management Console, amely telepíthető a helyi hálózatban (on-premise) vagy elérhető a Blancco felhőszolgáltatásán (Blancco Cloud) keresztül.

Előfizetéses konstrukció esetében is törlési kreditek kerülnek szállításra, de a törlési krediteket a Blancco az előfizetés időtartama alatt korlátlan alkalommal újratölti.

Kitekintés: mikor lehet szükség egy adathordozó vagy mappa fertőtlenítésre?

  • Leselejtezés során törölnünk kell az adathordozót, hogy megtisztítsuk azt a vállalati adatoktól és munkatársaink személyes adataitól.
  • Tulajdonost váltó adathordozókat akkor is törölnünk kell, ha a természetben azonos személy fogja őket tovább használni, de az eszköz tulajdonjoga átszáll a vállalatról a magánszemélyre.
  • Ha egy munkatárs visszaadja az általa használt informatikai eszközt, azt törölni kell, hogy megtisztítsuk személyes adataitól (például böngészési előzményeitől).
  • Ha egy eszköz másik munkatárshoz kerül, azt törölni érdemes az adatbiztonság érdekében.
  • Ha egy eszköz szervizbe kerül.
  • Ha egy eszköz visszaadásra kerül a gyártónak.
  • Ha egy eszköz kártevővel fertőződik meg.
  • Projekt alapú műkődés esetében a projekt befejezése után.
  • Amennyiben az eszközökön tárolt adatokra már nincs szükség, távoli törlést lehet végrehajtani az eszközök szállítása előtt.
  • Fájlokat, mappákat, virtuális gépeket vagy logikai meghajtókat (LUN-ok) kell törölnünk a jogszabályok vagy vonatkozó szabványok által meghatározott esetekben, amennyiben lejár az adatok tárolására vonatkozó jogosultság (pl. PCI DSS esetében).
  • Fájlok, mappák, virtuális gépek vagy logikai meghajtók törlésére lehet szükség az ügyfél (vagy fogyasztó) kérésére, illetve az ügyféllel kötött szerződés értelmében.
  • Fájlokat, mappákat, virtuális gépeket vagy logikai meghajtókat kell törölnünk mentési próba után.
  • Fájlokat, mappákat, virtuális gépeket vagy logikai meghajtókat kell törölnünk felhőmigráció után.
  • Fájlokat, mappákat, logikai meghajtókat törölhetünk az adatok leselejtezése során, a tárolási költség csökkentése érdekében.

Hagyományos licencelés

Néhány Blancco termék – például a Blancco File Eraser és a Blancco Removable Media Eraser – elérhető hagyományos /gép és /év konstrukcióban.

Desktop termékek esetében ezek olyan termékek, amelyeket az ügyfeleink a munkavállalóik desktop vagy notebook számítógépeire telepítenek, és azokon végeznek törlést.

A Blancco File Eraser Desktop Edition a Windows Lomtárat helyettesíti, és lehetővé teszi, hogy a már nem szükséges fájlokat a felhasználók véglegesen és visszaállíthatatlan módon töröljék. A Blancco Removable Media Eraser desktop változata pedig Windows operációs rendszerre telepíthető szoftver, és a számítógéphez csatlakoztatott USB kulcsok és flash kártyák adatoktól való fertőtlenítését teszi lehetővé.

Ezek a szoftverek gépenként és évenként licencelődnek, és a gépeken korlátlan használatot tesznek lehetővé. Így például egy tanácsadó vállalat licencelheti ezeket a szoftvereket 50 tanácsadó mobil munkaállomásaira, 1 vagy több évre. A munkavállalók a gépeken korlátlan mennyiségben törölhetnek fájlokat és mappákat, illetve fertőtleníthetik az adathordozó üresnek jelölt területét is.

Hagyományos licencelési konstrukcióban érhető el néhány szerver oldali termékünk is, például a Blancco File Eraser Data Center Edition a szerverek száma alapján licencelődik.

A licencek tárolása

A licencek tárolása lehetséges titkosított hardverkulcson, azaz HASP kulcson. Ez egy pendrivehoz hasonló eszköz, a számítógépek USB portjába csatlakoztatható.

A HASP kulcs lehetővé teszi a teljesen offline számítógépek fertőtlenítését is (például K+F központban).

A licencek emellett tárolhatóak a Blancco Management Console-ban is, így elérhetőek a helyi hálózaton (on-premise telepítés esetében) vagy a felhőn (cloud konzol esetében) keresztül.

Blancco Management Console

A Blancco Management Console végzi a törlési jegyzőkönyvek nyilvántartását, illetve a jegyzőkönyveket visszakereshetővé teszi, és lehetővé teszi a jegyzőkönyvek nyomtatását, exportálását, importálását. Hiányában a törlési jegyzőkönyvek általában .pdf és .xml formában menthetőek és tárolhatóak.

A Blancco Management Console lehetővé teszi egyedi azonosítók (például projektazonosító vagy a törlést végző személy azonosítója) alkalmazását, és a jegyzőkönyvek visszakeresését ezek alapján.

Emellett a Blancco Management Console hitelesíti a törlési jegyzőkönyveken elhelyezett elektronikus aláírást, így igazolja a jegyzőkönyvek eredetiségét.

Az árképzés alapja

A Blancco szoftvertermékek esetében az árképzés alapja a következő:

  • Kredit alapú licencelés esetében az egyszerre megvásárolt törlési kreditek száma.
  • Előfizetéses konstrukció esetében az eszközpark nagysága.
  • Hagyományos licencelés esetében a gépek vagy szerverek száma, amelyekre a terméket telepíteni kívánjuk.
  • Blancco LUN esetében a törölni kívánt tárterület nagysága TB-ban megadva.
  • Blancco Virtual esetében a törölni kívánt virtuális gépek száma.
  • Data Center előfizetés esetében az adatközpont mérete (merevlemezek és szerverek száma).

Terméktámogatási szintek

A Blancco termékekhez a következő terméktámogatási szintek érhetőek el:

SP3 – Alap terméktámogatás, a termékek ára tartalmazza

SP2 – Költsége a megvásárolt szoftverek árának 15%-a, tartalmazza a távirányításos terméktámogatást.

SP1 – Költsége a megvásárolt szoftverek árának 20%-a, akár 2 órán belüli válaszidőt biztosít.

Ha tetszett a cikk:

Érdeklik a hasonló hírek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A Blancco szoftverek licencelése
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.