Felhőmigráció után ne kockáztassunk, töröljük az adatokat
Felhőmigráció után ne kockáztassunk, töröljük az adatokat
Az adattörlés szerepe a környezetvédelemben
2020-11-19
Tajszámok a kukában
2021-03-01
Az adattörlés szerepe a környezetvédelemben
2020-11-19
Tajszámok a kukában
2021-03-01
Összes bejegyzés

Felhőmigráció után ne kockáztassunk, töröljük az adatokat

A home office elterjedése meggyorsította a felhőtechnológia elfogadását vállalati szinten. A migráció után azonban ne feledkezzünk meg a vállalati adattárolók tanúsított törléséről.

A járvány elképesztő mértékben változtatta meg munkavégzési és vásárlási szokásainkat, az online felület lett az első mindkét tevékenység esetében. A vállalatok többet költenek cloud technológiára, és a Gartner becslése szerint ez a növekedés egészen 2024-ig érezhető lesz.

Két számjegyű bővülés

Becslések szerint 2021-ben a nyilvános felhőtechnológiára fordított összegek 18,4 százalékkal bővülnek, 304,9 milliárd dollár bevételt generálva világszerte. A home office pedig nem tűnik el nyomtalanul: ugyancsak a Gartner szerint a vállalatok 75 százalékánál megmarad.

Töröljük az adatokat átállás után

A felhőtechnológiára való migráció azt jelenti, hogy a korábban a vállalat berkeiben tárolt információk egy publikus vagy egy privát felhőszolgáltatásba kerülnek át. A sikeres átállás után a vállalati adathordozókon tárolt adatokat több ok miatt is érdemes törölni.

Például biztonsági incidens esetén csökken annak a kockázata, hogy a vállalati adatok illetéktelenek kezébe kerül. Az adatok törlése után felszabaduló tárolási kapacitást pedig újból felhasználhatjuk, nem kell újabb adattárolókat vásárolni.

Védjük az érzékeny adatokat

A felhőtechnológia rugalmassága és méretezhetősége megkönnyíti a vállalatok digitális átalakulását, de ugyanakkor új kockázatokat is generál, a folyamatok, biztonság és megfelelőség terén – ezeket a területeket közös nevezőként az érzékeny adatok kötik össze.

A Blancco adattörlési megoldásai megvédik a vállalatokat az adatokhoz való jogosulatlan hozzáféréstől. Ha az adatokra már nincs szükség, távolítsuk el azokat, így az érzékeny adatok elérhetetlenek lesznek, miközben az adattároló eszközöket tovább tudjuk használni. A Blancco megoldásai auditkész jelentésekkel validálják az adattörlést. Az adatok tanúsított törlése és ellenőrzése nemcsak a felhőmigráció esetében, hanem a következő esetekben is szükséges:

  • Eszközök élettartamának végén – amikor a szerverek, hordozható adattárolók, számítógépek vagy mobiltelefonok elérik életciklusuk végét, az adatot le kell törölni, hogy csökkentsük a nem kívánt adatszivárgás kockázatát.
  • Működő környezetekben – az ügyfelek adattörlési kérelmeit működő IT környezetekben kell végrehajtsuk, a végpontokon tárolt érzékeny adatokat az eszközök aktív használata közben kell tudjuk törölni.
  • Archivált adat – a törvényi vagy szabályozási megfelelőség miatt tárolt adatokat lejártuk után törölni kell.

Az adatmenedzserek feladata csökkenteni a pénzügyi, egészségügyi és egyéb érzékeny, személyes adattal kapcsolatos incidensek kockázatát. A tanúsított adattörlési megoldások teljesen és hatékonyan eltávolítják az adatokat rengeteg környezetből és eszközről. Így a vállalatok hatékonyan védekezhetnek az adatszivárgások ellen, megfelelnek az adatvédelmi előírásoknak és maximálisan kihasználják IT befektetéseiket.

Ha tetszett a cikk:

Érdeklik a hasonló hírek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Felhőmigráció után ne kockáztassunk, töröljük az adatokat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.