Miért fontos a használt mobiltelefonok törlése? | Blancco
Miért fontos a használt mobiltelefonok törlése?
Ingyenes webinárium az adattörlésről a Data Centerekben
2018-04-26
Bizalom a használt mobiltelefonok piacán
A bizalom az alapja a használt mobilok piacának
2019-04-25
Ingyenes webinárium az adattörlésről a Data Centerekben
2018-04-26
Bizalom a használt mobiltelefonok piacán
A bizalom az alapja a használt mobilok piacának
2019-04-25
Összes bejegyzés

Miért fontos a használt mobiltelefonok törlése?

Használt mobiltelefonok törlése

Az új mobiltelefonok árai újabb és újabb csúcsokat döntenek, így nem meglepő, ha sokan inkább használtat vásárolnának. De mennyire biztonságosak az újrahasznosított okostelefonok? Vajon mindent megtudunk az előző tulajdonosáról?

Az IDC becslése szerint a használt mobiltelefonok piaca 20 milliárd dollárnyi értéket is elér 2020-ra, ez darabszámra 222,6 millió készüléket jelent. Amikor a telefonokat újrahasznosítják, az adatok megmaradnak rajta, legyen az közösségi oldalakhoz használt jelszó, levelezés, személyes fotók. És ez nem is olyan ritkán fordul elő, mint gondolnánk: újságíróként nagyon sok mobilkészüléket teszteltem, és az esetek 90 százalékában az előző tesztelő adataival együtt érkezett hozzám a készülék. Az újrahasznosított eszközök zöme vállalatoktól érkezik, ahol érzékeny ügyféladatokhoz is hozzájuthat az új tulajdonos – nem megfelelő adattörlés esetén.

Új alkalmazott, régi mobil

A cégek esetében az is gyakori, hogy az új alkalmazott a régebbi, cégtől már eltávozott kolléga készülékét kapja használatra. Ez az átadás viszont biztonsági kockázattal jár, ha nem megfelelően készítjük elő a készüléket, vagyis nem megfelelően töröljük az adatokat. Például a marketingosztályon használt mobil a beszerzési osztályon dolgozó kollégához kerülhet, így hozzáférhet az ügyféladatokhoz. Erre az új kollégának semmi szüksége, de megfelelő indok esetén könnyen a konkurenciához juttathatja az adatokat. Semmi értelme a vállalatoknak ezt az adatszivárgási kockázatot vállalniuk.

Amikor az okostelefont vállalaton belül hasznosítjuk újra, mindig kisebb a kockázat, mint ha a nagyközönségnek értékesítenénk a készülékeket. Ilyenkor a mobil a vállalaton kívülre kerül, ahol az ügyféladatok elvesztése, az adatszivárgás a komoly EU-s adatvédelmi törvények tükrében exponenciálisan növekvő kockázattal jár.

A használt készülékek viszonteladóinak is fontos komolyan venni az adattörlés kérdését. Minden használtkészülék-viszontértékesítő szolgáltatásának a középpontjában áll a biztonságos, az előírásoknak megfelelő adattörlési szolgáltatás. A készülék értékesítésével minket megbízó vállalat így biztos lehet abban, hogy az adatok nem kerülnek idegen kézbe. A vásárlók is nyugodtak, hogy adat szempontjából új életet kezdő készüléket kapnak kézhez. Az ellenőrzött, tanúsított szolgáltatás nyújtásával ügyfeleink elégedettek lesznek, visszatérő ügyfélként is üdvözölhetjük köreinkben.

Biztonságos adattörlés kell

A biztonságos adattörlés azonban sok esetben nem egyenlő a gyári állapot visszaállításával, szoftveres megoldással tudunk tanúsítottan tökéletes adattörlést megvalósítani. A használt eszközök piacán a régebbi Android operációs rendszerekkel és iOS operációs rendszerekkel találkozhatunk. A gyakorlat azt mutatja, az androidos eszközök esetében a szoftveres adattörlés és adatfelülírás biztosítja a legjobb eredményt.

A Blancco Mobile Device Eraser megoldás az Android, iOS, Windows Phone és BlackBerry operációs rendszereket futtató okostelefonoknál és tableteknél egyaránt használható.

Miért fontos a használt mobiltelefonok törlése?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.