Költségmegtakarítás törléssel | Blancco
DoD Data Erasure
A DoD 5220.22-M szabvány története és mai alkalmazhatósága
2017-06-15
Javult a telefonok minősége
2017-09-15
DoD Data Erasure
A DoD 5220.22-M szabvány története és mai alkalmazhatósága
2017-06-15
Javult a telefonok minősége
2017-09-15
Összes bejegyzés

Költségmegtakarítás törléssel

Mára szinte minden vállalkozás és állami szervezet tárol adatokat valamilyen felhőalapú tárhelyen – legyen az publikus megoldás, privát adatközpont vagy a kettő ötvözete. Ahogyan csökken az adatok tárolásának költsége, egyre vonzóbb ajánlatokkal állnak elő a szolgáltatók, de a tapasztalt felhasználók tudják, hogy egyéb/nem várt költségek is megjelennek. 

Az adattárolás rejtett költségei állhatnak a szerződésekben vállalt hűségidőkből, tranzakciós díjakból, az adatok felhőbe juttatásának, majd visszakeresésének költségéből, a hálózat használati díjából és a folyamatosan növekvő tárhely igényekből. További kihívást jelent a biztonsági előírásoknak és egyéb jogszabályoknak történő megfelelés, így a következő évek egyik legfontosabb vállalati feladata az adattárolás költségeinek optimalizálása.

A költségmegtakarítás egyik hatékony módja, ha nem fizetünk az olyan adatok tárolásáért, amelyekre már nincs szüksége a vállalatnak, és ez az a pont, ahol az adatok törlése előtérbe kerül. A szoftveres fertőtlenítés – a szabvány szerinti, jegyzőkönyvezett felülírás – segítségével biztonságosan és véglegesen megsemmisíthetőek azok az adatok, amelyek tárolására már nincs szükség.

A Veritas elemzése szerint egy átlagos vállalatnál a tárolt adatok 15 százaléka kritikus az üzletvitel szempontjából, 33 százalék redundáns, elavult vagy triviális (RET), 52 százalék pedig kategorizálatlan (sötét) adat, amelynek tárolása nem jelent értéket. Ez azt jelenti, hogy az adatok túlnyomó többségét akár törölni lehetne annak érdekében, hogy csökkenjenek a nyilvántartáshoz és tároláshoz kapcsolódó költségek.

A Blancco költségkalkulátorával kiszámolható például, hogy 100 TB esetén évi 60 ezer dollárt, azaz több mint 16 millió forintot takaríthat meg egy vállalat, ha törli az elavult adatokat. 250 TB esetén pedig 45 millió forint körüli összeg takarítható meg a törléssel, feltételezve, hogy az adatok 85 százaléka a RET kategóriába tartozik.

Ráadásul ez a számítás a nagy publikus felhőszolgáltatók ajánlatai alapján rendkívül alacsony (38 ezer forint / TB) tárolási költséggel számol, mialatt a Gartner jelentése szerint 1 TB adat éves tárolásának költsége átlagosan 450 ezer forint körül alakul – amelybe beletartozik az üzemeltetés és karbantartás tárgyi és személyi költsége is.  A megtakarítás így akár több mint tízszer nagyobb is lehet, mint amennyi a példákban szerepel.

A kockázatok csökkentése

A feleslegesen tárolt adatok rendszeres törlése ráadásul nem csupán a költségeket csökkenti, de a kockázatokat is. Ugyanúgy, ahogyan biztonsági kockázatot jelentenek a szekrények mélyén kallódó, nem megfelelően fertőtlenített merevlemezek is, a felhőben sem érdemes nyilvántartás nélkül „mindent” tárolni. Az adatok kategorizálásával biztosítható, hogy elkerüljük a szükségtelen tárolást, de ugyanez szükséges ahhoz is, hogy a kockázatos tárolást elkerüljük. Bizonyos adatok meghatározott idő utáni vagy más feltételhez kötött törlésére jogszabályok köteleznek minden szervezetet.

Költségmegtakarítás törléssel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.