Biztonság egy egész város számára | Blancco minősített adattörlés
A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca
A mobilszolgáltatók és a használt mobileszközök piaca
2014-12-11
Összes bejegyzés

Biztonság egy egész város számára

A Blancco segítségével Hága városának önkormányzata biztonságosan törli az adatokat a leselejtezett számítógépekről.

Háttér

Az 500 ezer lakosú Hága a béke és az igazság városaként ismert. Több mint 150 nemzetközi jogi szervezet működik itt, beleértve a Nemzetközi Bíróságot és a Nemzetközi Büntetőbíróságot. A Hágai Önkormányzat több mint 8000 főt foglalkoztat, és magas színvonalú, széles körű szolgáltatásokat nyújt a város, valamint az agglomeráció lakosainak. A Hágai Önkormányzat minden évben körülbelül 2000 számítógépet selejtez le, és az adatbiztonság megőrzése érdekében olyan megoldást keresett, mely ezeket a PC-ket fertőtleníti minden adattól, mielőtt azokat értékesítik vagy újrahasznosításra küldik.

A kihívás

Miután az önkormányzat vezetése megértette, hogy a korábban használt újraformázás nem törölte teljes mértékben az adatokat a merevlemezekről, azonnal úgy döntött, hogy betapasztja a biztonsági réseket és megszünteti az adatszivárgás kockázatát. “Elköteleztükmagunkat amellett, hogy egyetlen leselejtezett számítógépen sem maradhat semmilyen adat” – mondja Bart van der Wansem, a Hágai Önkormányzat Informatikai Hivatalának vezetője. „Olyan megoldást kerestünk, mely nem csupán 100%-osan biztosítja a legmagasabb biztonsági sztenderdeknek megfelelő adattörlést, de óvja a környezetet, és lehetővé teszi a leselejtezett eszközök újbóli használatát.”

Mivel az önkormányzat adattörlési igénye folyamatosan változik, előfordul, hogy akár több mint 100 számítógépet kell leselejtezni egy nap alatt. Ezért olyan megoldásra volt szükség, mely megbízható, gyors és egyszerűen menedzselhető.

A Blancco megoldás

A Blancco Kit segítségével az önkormányzat olyan megoldást alakított ki, mely a törlési folyamatot 5 perc alatt felépíti, beleértve a részletes riportok készítését is. Az egyedülálló törlőkészlet minden szükséges hardver- és szoftverkomponenst tartalmaz, így lehetővé teszi, hogy az önkormányzat informatikai munkatársai bármelyik irodában vagy távoli telephelyen elvégezhessék a törlést, a riportok készítését és a folyamat auditálását.

A szoftverlicencek kezelése és az adattörlés elindítása a Blancco Management Console segítségével történik, mely előre telepítve van egy notebookra, melyet a Blancco biztosít. Az adattörlés után a digitálisan védett, módosíthatatlan jegyzőkönyv a Blancco Management Console adatbázisába kerül, ahonnan audit céljára exportálható vagy e-mailben továbbküldhető. A törölt merevlemezekre kerülő jelölő címkék egyértelműen biztosítják, hogy egyetlen számítógép sem hagyja el adatfertőtlenítés nélkül az önkormányzatot, és lehetővé teszi azt is, hogy a leselejtezett hardvereket értékesítsék vagy újrahasznosítsák.

Konklúzió

A Blancco Kit lehetővé teszi a Hágai Önkormányzat számára, hogy naponta akár 160 számítógépet töröljenek a szakemberek. Ez csökkenti az amúgy is elfoglalt IT-részleg terhelését is. A helyszíni adattörlésre kiválóan megfelelő Blancco Kit rendkívül könnyen használható megoldást nyújt a legmagasabb szintű biztonság mellett.

„A Blancco Kit megbízhatósága és teljesítménye, valamint a mellé társuló magas szintű terméktámogatás biztosítja, hogy egyetlen bitnyi adat sem marad a leselejtezett számítógépeken. A Blancco megnyugtató választ adott egy rendkívül kényes kérdésre.”

– Bart van der Wansem, a Hágai Önkormányzat Informatikai Hivatalának vezetője.

Az esettanulmány .pdf formátumban az ikonra kattintva tölthető le: