A rendőrségnek is jár a védelem | Blancco minősített adattörlés
Kérdések és válaszok a mobiltelefonok adattörlésével kapcsolatban
2016-06-08
Megyei szintű védelem
2014-12-17
Összes bejegyzés

A rendőrségnek is jár a védelem

A Blancco Mobile segítségével az angol rendőrség biztonságosan töröl minden adatot a már feleslegessé vált mobileszközökről.

Háttér

Az angliai Devon és Cornwall megyék rendőrségének több mint 3500 dolgozója van, a szervezet pedig földrajzilag a legnagyobb rendőrségi területet fedi le Angliában. A 180 mérföldes körzet Dorset és Somerset keleti határáról egészen a Scilly-szigetek nyugati határáig tart.

A Devon & Cornwall high-tech bűnözéssel foglalkozó részlege (HTCU) egy speciális egység, mely kifejezetten a számítógépek és az adattároló eszközök vizsgálatára szakosodott. Ez az elismert és magasan képzett szakértőkből álló egység felelős Devon, Cornwall és a Scilly-szigetek területén a rendőrség által lefoglalt számítógépek és eszközök karbantartásáért és kezeléséért.

A kihívás

A HTCU számtalan olyan bizalmas és érzékeny adatokkal teli mobileszközt kezel, amely a bíróságon bizonyítékként felhasználható vagy a jogi eseteknél jelentőséggel bír.

Ezen mobileszközök esetében - érthető módon - nem elegendő a hagyományos módon történő adattörlés. A Devon & Cornwall HTCU számára elengedhetetlen egy olyan kiegészítő szoftver használata, amely 100%-os biztonsággal képes véglegesen fertőtleníteni ezeket az eszközöket, és biztosítja, hogy mind a belső, mind pedig a cserélhető memória véglegesen törlődjön, úgy, hogy az adatokat semmilyen módszerrel ne lehessen helyreállítani.

A Blancco megoldása

A Devon és Cornwall megyék rendőrsége már 2009 óta használja a Blancco szoftverét a laptopok és PC-k törlésére. 2014-ben a HTCU is szükségét érezte egy hatékony törlési megoldásnak, így elkezdett keresni egy olyan kiegészítő programot, amely kifejezetten a mobileszközökre lett kialakítva. Vállalatunk a Devon & Cornwall rendőrség kérésére biztosította a Blancco Mobile szoftver kipróbálását a HTCU számára.

A Blancco Mobile az okostelefonok minden egyes részét képes fertőtleníteni egy gyors és egyszerű törlési folyamattal, ráadásul részletes jegyzőkönyvet is készít a törlésről. A teszteket Steve Slater, a Devon & Cornwall high-tech bűnözéssel foglalkozó részlegének egyik vezetője koordinálta. "A Blancco nagyon sokat segített nekünk a tesztelés során, és megkönnyítette a munkánkat" - mondta Steve Slater.

Konklúzió

A Devon & Cornwall rendőrség high-tech bűnözéssel foglalkozó részlege olyan megoldást keresett, amely képes teljes biztonsággal törölni minden adatot az okostelefonokról és a tabletekről. A Blancco Mobile megfelelt a vele szemben támasztott követelményeknek, és tökéletes megoldásnak bizonyult.

"Nagyon hálásak vagyunk a Blanccónak azért, hogy kipróbálhattuk a Blancco Mobile szoftvert, és teszteket futtathattunk a különböző operációs rendszerrel (pl. Android, iOS) rendelkező eszközökön. Miután törvényszéki módszerekkel megvizsgáltuk a Blancco segítségével fertőtlenített eszközöket, megerősíthetjük, hogy minden adat sikeresen el lett távolítva, és képtelenek voltunk bármilyen adattöredéket is visszaállítani a törlést megelőző állapotból."

- Steve Slater, a Devon & Cornwall rendőrség high-tech bűnözéssel foglalkozó részlegének egyik vezetője.